Депутатите от Черна гора гласуваха вот на недоверие на правителството,

...
Депутатите от Черна гора гласуваха вот на недоверие на правителството,
Коментари Харесай

Правителствена криза в Черна гора  

Депутатите от Черна гора гласоподаваха избор на съмнение на държавното управление, ръководено от министър-председателя Дритан Абазович, заяви организация Мина.

Вотът на съмнение към държавното управление беше подсилен от 50 депутати, а един се въздържа.

Гласуването беше инициирано от някогашната ръководеща Демократична социалистическа партия. Партията счита, че Народното събрание не напредва по въпроса за доближаването с Европейския съюз, оповестява организацията.

"Нуждаем се от избори и устойчиво държавно управление ", съобщи депутатът Даниел Живкович, чието предложение провокира вота на доверие.

Това е вторият избор на съмнение, който депутатите гласоподават през тази година. През февруари Народното събрание на Черна гора гласоподава избор на съмнение на кабинета на Здравко Кривокапич, който за първи път от 30 години насам беше формиран от опозицията. Новият кабинет беше утвърден едвам в края на април.

Оставката на държавното управление е инициирана от една от партиите в ръководещата коалиция - прозападното придвижване УРА. Тя изясни самодейността си с обстоятелството, че актуалният кабинет няма поддръжка в Народното събрание, което води до закъснение на напредъка на Черна гора към участие в Европейски Съюз.

Малката адриатическа страна се отдели от Сърбия през 2006 година, само че една трета от популацията ѝ се дефинира като сърби, а главната вяра е източното православие, показано от сръбската православна черква (СПЦ), напомня "Дойче веле ".

Сега, когато нацията е разграничена във връзка с преобладаващата роля на църквата и връзките на страната със Сърбия, критиците упрекват СПЦ, че прикрива ползите на прилежащата страна. Освен това управлението на СПЦ не признава изцяло независимостта на Черна гора.

Прозападните групи в Черна гора виждат в съглашението със СПЦ знак, че Сърбия и Русия упражняват непозволено въздействие в страната им, изключително на фона на войната на Русия против Украйна.

Предложението пристигна единствено няколко месеца откакто избор на съмнение през февруари постави завършек на ръководството на друго съдружно държавно управление.

Засега Абазович евентуално ще продължи да ръководи краткотрайно, до момента в който бъде взето решение за неговия правоприемник.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР