Депутатите от БСП от София Георги Свиленски и Христо Проданов

...
Депутатите от БСП от София Георги Свиленски и Христо Проданов
Коментари Харесай

БСП сезира прокуратурата за скандален конкурс в София

Депутатите от Българска социалистическа партия от София Георги Свиленски и Христо Проданов и общинските съветници от левицата в София Михаил Ставрев, Иван Виделов и Диана Тонова са внесли сигнал в прокуратурата, в който се приказва за драстични нарушавания и злоупотреби при осъществяване на социална поръчка  на Столична община за над 50 млн. лева.  Конкурсът е за поддържане на зелени площи, паркове и градини в Столична община за интервал от 5 години. „ Сигналите касаят допускане на участия и класиране на компании, които не дават отговор на конкурсната документи и са подали документи с погрешно наличие, което съгласно закона води до отстраняването им и включването им в забранителен лист за 5 години “, оповестяват от „ Позитано “ 20.

Първият сигнал е подаден от Българска социалистическа партия през декември м.г. до отрасловия зам. кмет на Столична община след обжалвано решение за класиране и получен достъп до офертите на участниците в конкуренцията. „ В него са посочени съответни данни от офертите на участници „ ГРИЙНТАУН “ ЕООД, ТИТАН БКС “ ЕООД и „ АЛВЕРС КОМЕРС “ ООД, от които ясно се вижда, че участниците са заявили погрешни данни, както и че не са изпълнили условията в документите. Но комисията на възложителя не прави инспекция по отношение на подадения сигнал. А в противен случай, откакто решението е анулирано от Комисия за защита на конкуренцията и върнато на възложителя, комисията на възложителя, без да извърши инспекция, още веднъж класира същите участници, а точно: „ ГРИЙНТАУН “ ЕООД – преди всичко за обособена позиция 4; „ АЛВЕРС КОМЕРС “ ООД –на първо място за обособени позиции 12 и 14, „ ТИТАН БКС “ ЕООД – на второ място за обособена позиция 12 “, се споделя в известието на Българска социалистическа партия.

Второто решение за избор на реализатори още веднъж е обжалвано в Комисия за защита на конкуренцията, не престават от левицата. „ Като в хода на производството, по молба на жалбоподателя, Комисия за защита на конкуренцията издава удостоверения за достъп на информация от трети лица, посредством които са събрани спомагателни доказателства за декларирани погрешни данни в офертите на участници „ ГРИЙНТАУН “ ЕООД, ТИТАН БКС “ ЕООД и „ АЛВЕРС КОМЕРС “ ООД. Подаден е втори сигнал на 06.08.2021г. до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и писмо от ДАМТН, от които е видно, че участници „ ГРИЙНТАУН “ ЕООД, ТИТАН БКС “ ЕООД и „ АЛВЕРС КОМЕРС “ ООД са показали в своите предложения документи с погрешно наличие.

Според Българска социалистическа партия измежду установените нарушавания е, че класираният преди всичко участник „ ГРИЙНТАУН “ ЕООД е заявил погрешни данни с критериите за асортимент, като е заявил погрешни данни за 19 броя машини, показани като лична техника за осъществяване на поръчката. „ АЛВЕРС КОМЕРС “ ООД  пък е заявил погрешни данни за 9 броя машини показани като лична техника за осъществяване на поръчката. „ ТИТАН БКС “ ЕООД също е заявил погрешни данни, като е декларирал, че ще употребява лична малогабаритна техника - 3 броя моторни коси (тримери), 6 броя моторни резачки и 1 брой фреза за накъсване на дънери. В декларацията за техническо съоръжение, участник „ ТИТАН БКС “ ЕООД не е дал данни за фабричните номера на 3 броя лични моторни коси (тримери), 6 броя лични моторни резачки и 1 брой лична фреза за накъсване на дънери, с което не е извършил напътствията, дадени от комисията. “ Въпреки че „ ТИТАН БКС “ ЕООД не е извършил напътствията дадени от комисията, участникът не е отхвърлен от процедурата, а в противен случай позволен е до техническо и ценово предложение и е класиран на второ място за обособена позиция 12. От Българска социалистическа партия са показали и още нарушавания на конкурсната процедура, свързани с потреблението на леки коли от другите участници.

„ Този вид грандиозни нарушавания са процедура за ръководството на ГЕРБ както на национално равнище, по този начин и на локално ниво. Примери за нарушаване в тази социална поръчка са следните нередности: присъединяване с несъществуващата техника, бракувана, запорирана или свалена от доклад, както и техника с фалшифицирани фабрични номера. За всички тези нарушавания е известен кметът на град София Йорданка Фандъкова, само че не са подхванати никакви ограничения “, приключват коментара си представителите на Българска социалистическа партия. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР