Депутатите гласуваха по-голяма част от държавния бюджет днес. Основен спор

...
Депутатите гласуваха по-голяма част от държавния бюджет днес. Основен спор
Коментари Харесай

Партиите може да останат без субсидия за догодина

Депутатите гласоподаваха по-голяма част от държавния бюджет през днешния ден. Основен спор в Народното събрание провокира партийната дотация за идната година.

Депутатите сътвориха забавен проблем, като отхвърлиха всички оферти за партийна дотация за следващата година, което на процедура значи, че няма да има такава. До това се стигна, откакто първо беше отхвърлено предлагането на Българска социалистическа партия партийната дотация за идната година да се вдигне до 8 лева Срещу това гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, Воля, Движение за права и свободи и двама самостоятелни. След това се наложи второ гласоподаване на препоръчаното от Министерството на финансите депутатската дотация да бъде 1 лев следващата година. Срещу това гласоподаваха Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Обединените патриоти.

Веднага се наложи прегласуване с претекст, че някой от депутатите не са съумели да гласоподават. Повторното гласоподаване обаче удостовери вота и по този начин се оказва, че партийната дотация за идната година ще бъде 0 лв.. Всъщност тя няма да съществува в държавния бюджет. Поправка може да бъде направена едвам след приемането на корекции в бюджета и неговото обявяване.

Финансовият министър Владислав Горанов към този момент отхвърля коментар. В момента той е на среща с обединените патриоти, които гласоподаваха " срещу ". Единственият, който направи коментар, броени минути след гласуването, е водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. По думите му това се е случило с помощта на Движение за права и свободи, които по-рано денем алармираха, че има спогодба сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ.
Йордан Цонев, Движение за права и свободи: Осем ние не желаеме. За нас това не е решение. Това е решение за тези, които има 1 млн. и 50 и за тези дето имат 950 000 гласа. Предложете отсам 10 или 11 лв., което е положително решение за дребните партии и ще видите Движение за права и свободи по какъв начин ще гласоподава ЗА.Тома Биков, ГЕРБ: Воплите и на Българска социалистическа партия и на Движение за права и свободи сътрудници не бяха чак толкоз мощни в наша поддръжка. Ние бяхме подложени на тежък напън от самото начало и всички мълчаха, до момента в който ние плащахме политическата цена за това. Ще гласуваме за това дотацията да остане 1 лев с цялостната отговорност и с желанието да продължим да водим този спор с рационални причини.Валери Жаблянов, Българска социалистическа партия: Вие свикнахте на доста пари. 10 години свикнахте да живеете в политически лукс.
Все отново се чака по-късно главните политически партии да създадат спомагателни изказвания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР