Депутатите гласуваха окончателно създаването на Държавна петролна компания с приетите

...
Депутатите гласуваха окончателно създаването на Държавна петролна компания с приетите
Коментари Харесай

Парламентът гласува окончателно създаването на Държавна петролна компания

Депутатите гласоподаваха дефинитивно основаването на Държавна петролна компания с признатите на второ четене промени и допълнения на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси. 

Държавна петролна компания няма да образува облага, само че може да основава търговски сдружения. С тях тя ще ръководи, поддържа, експлоатира изгражда на складови бази за предпазване на нефтопродукти и бензиностанции, както и ще осъществува комерсиална активност с различни горива. 

Именно комерсиално сдружение ще прави строителството и употребата на веригата от 100 бензиностанции, с които страната ще се конкурира с останалите участници на пазара на горива в опит да държи ниски цените на бензина. Според разясненията на министъра на стопанската система Емил Караниколов, който ще е принципал на Държавната петролна компания, в комерсиалното сдружение може да има частно присъединяване. Освен това Караниколов позволи, че за комерсиалната активност на компанията ще се търсят и заеми.

С поправките в закона двете петролни бази на Държавния запас ще преминат под ръководство на новата петролна компания. Те ще бъдат лицензирани като данъчни хранилища и свободните им размери ще може да бъдат ползвани от други търговци на горива " при недискриминационни условия ". Ако се наложи, Държавната петролна компания ще построи и нови хранилища, с цел да обезпечи достъп до данъчни хранилища на доставчиците на горива. Така ще се отстрани монополът на " Лукойл ", който сега държи 80% от лицензираните хранилища за горива и по сигнали на търговците лимитира достъпа до тях. Така останалите снабдители на горива не може да употребяват митническия режим с отсрочено заплащане на данък. Според вносителите на законопроекта - Министерски съвет, с измененията в закона ще се подсигурява директната връзка данъчен склад – краен пропагандатор на горива, което от своя страна ще подсигурява бистрота и допустимо най-ниска цена за потребителя.

Законопроектът бе небрежно признат от държавното управление по време на изключителното състояние, наложено поради COVID-пандемията и скоростно импортиран в Народното събрание. Не бе извършено публично разискване и оценка на въздействието. 

Предстои Министерски съвет да одобри устав за устройството и активността на Държавната петролна компания.

С преходните разпореждания се оферират промени на Закона за акцизите и данъчните хранилища, с които всички лицензирани складодържатели се задължават да одобряват за предпазване горива при поискване от търговци при съществуване на свободен потенциал. При отказ митническите органи ще правят инспекция. Ако се откри, че складодържателят безпричинно е отказал достъп на клиент до базата си, ще бъде глобяван от 500 до 2 000 лв., а при наново нарушавания санкицята става от 1000 до 5 000 лева. От Българската петролна и газова асоциация желаеха условията за даване на размер в данъчните хранилища да се опишат в устав за използване на закона, с цел да няма двуяко пояснение.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР