Депутати от парламентарната правна комисия се подписаха под промените в

...
Депутати от парламентарната правна комисия се подписаха под промените в
Коментари Харесай

Правната комисия в НС прие промените за банките в ГПК на Мая Манолова

Депутати от парламентарната правна комисия се подписаха под измененията в Граждански процесуален кодекс, препоръчани от омбудсмана Мая Манолова.

По този метод стартира процедурата по разискване на законопроекта в Народно събрание. Предложенията на Манолова са ориентирани към превъзмогване на неравнопоставеността сред жителите и банковите и кредитните институции. При представянето на плана в Правната комисия той бе подсилен от Министерство на правораздаването.

Манолова съобщи, че предложенията целят да върнат нарушавания баланс сред консуматори и монополисти и банки. „ Ясно е, че законодателството ни е в интерес на мощните на деня – монополни сдружения, за бързи заеми, събирачи на задължения и банки, от една страна, и българските жители в качеството им на консуматори, от друга “, сподели тя.

„ Привилегиите на тези субекти се показват в облекчената процедура, посредством която те събират своите отговорности, която не дава опция на съда служебно да следи за съществуването на неравноправни клаузи. В изключително привилегировано състояние са банките, които в основа на едностранно изказване и показване на извлечение от сметки могат автоматизирано да осъдят длъжника, както и да запорират и стартират ликвидация на цялото му имущество “, изясни омбудсманът.

„ Подкрепа за нашите усиля е и мнението на Европейската комисия, която в края на януари даде двумесечен период на България да се приведе в сходство с европейските условия “, добави Мая Манолова, представена от БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР