Депутати от комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие

...
Депутати от комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие
Коментари Харесай

Евродепутати очакват България да има кабинет до две седмици

Депутати от комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи показаха през днешния ден очакване в България да има ново държавно управление до две седмици. Те изрекоха това мнение при разискването на отчет от визитата им в нашата страна през септември, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Заключенията от отчета са подкрепени от необятно болшинство от всички парламентарни групи ", посочи евродепутатът София инт Велд, съставител на документа и началник на визитата на групата. " Надяваме се до две седмици в България да има ново държавно управление ", добави тя. " Посетихме страната преди последните избори, служебното държавно управление бе решено да употребява времето, с цел да доближи до информация, която да послужи за работата на последващи държавни управления при битката с корупцията ", разясни инт Велд.

Продължават договарянията за държавно управление с мандата на " Продължаваме промяната "

" България е в сложни времена и в преход, само че в българското общество има задоволително решителност за намиране на излаз ", се показва в отчета. Допълва се, че измежду най-спешните проблеми у нас са справедливото използване на законите, изключително за битка с корупцията. " Преследването на корупцията на високо ниво остава проблем ", се добавя в документа.

Евродепутатите декларират, че въпросът с отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор би трябвало да бъде прегледан при разискването на правосъдната промяна, незабавно щом политическата конюнктура разрешава. Те показват паника за свободата и плурализма на медиите, и означават, че у нас се следи огромна медийна централизация и липса на бистрота при разпределянето на средствата от страната и от бюджета на Европейски Съюз към медиите.

Евродепутатите показват угриженост от положението на главните права в България поради случаите с тирада на омразата и на дискриминация против хора от ромски генезис, ЛГБТИ+ и представители на други малцинствени групи, а също и от деянията на домашно принуждение.

При разискването на документа от името на парламентарната група на Европейската национална партия Владимир Билчик изрази вяра за скорошно сформиране на идващото българско държавно управление. " Най-после се чака да бъдат решени въпросите, останали открити при предходни държавни управления ", съобщи той.

От името на групата на Социалистите и демократите Елена Йончева означи, че Европейската комисия се въздържа да приложи всички средства за отбрана на върховенството на правото. Тя настоя за незабавни решения в региона на правораздаването у нас, изключително за работата на прокуратурата. " Липсата на надзор над основния прокурор стана напълно очевидна - в случай че това не се промени, може да коства милиони евро на българските данъкоплатци ", добави Йончева.

От групата на Левите Малин Бьорк поддържа предлагането, когато има задоволително прогрес, наблюдението над страните от Европейски Съюз от страна на евродепутатите да се приключва. От същата парламентарна мощ Клеър Дейли уточни, че Европейска комисия не прави нищо, макар че в България се виждат непрекъснати нарушавания на върховенството на закона. " При визитата ни чухме оправдани рецензии за ролята на основния прокурор, която е в основата на доста от проблемите в България ", добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР