Депутати от ГЕРБ са внесли законови промени, с чието приемане

...
Депутати от ГЕРБ са внесли законови промени, с чието приемане
Коментари Харесай

ГЕРБ променя закон, за да се запази Догансарай - slava.bg

Депутати от ГЕРБ са внесли законови промени, с чието приемане оповестената за противозаконна сграда на плажа в Росенец, където е лятната резиденция на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, ще може да бъде непокътната, разгласи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, съобщи Медиапул. Става дума за двуетажна къща, издигната на самия пясък, на метри от водата. За премахването ѝ бе издадена заповед от община Бургас предишния август. До разрушение по този начин и не се стигна, тъй като формалният притежател на Сарая – компания "Стрейтлайн " на арх. Калин Тихолов, оспорва. Жалбата му бе отхвърлена от административния съд в Бургас, само че това решение бе анулирано от Върховния административен съд. Така премахването на постройката бе блокирано.

Ден преди Народното събрание да излезе в коледна почивка, няколко депутати от ГЕРБ, измежду които и някогашният министър на културата Вежди Рашидов, внасят промени в Закона за рибарството и аквакултурите, който сега се преглежда в Народното събрание. Новите текстове обаче трансформират единствено преходните и заключителни разпореждания на този закон, с които пък се пренаписва Законът за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанищата.

Така завършените текстове гласят, че градеж или елементи от градежи, които са здания за сезонно прилагане и граничат с риболовен или профилирани пристанища, не подлежат на унищожаване и са възможни. За задачата постройките би трябвало да извършват няколко условия. На първо място би трябвало да са в територии с утвърден общ организационен проект. След това би трябвало да подхождат на "общата конструкция и преобладаващия режим на територията " и да не се рискови и негодни за прилагане. Освен това в измененията се показва, че производства, почнали преди влизането в действие на този закон, се приключват.

Към законопроекта няма претекстове. Начинът, по който се подхожда, е характерен за ГЕРБ. Управляващите доста обичат да трансформират закони по този метод.

"Борбата тук е за сатута на Доган като човек, който е над закона. Като човек, за който работят всички институции ", съобщи Иванов в живо включване от "Росенец ". Според него яхтеното пристанище на Догансарай елементарно може да мине за рибарско с някои врътки. Иванов съобщи, че от ГЕРБ ще се опитат да кажат, че тази смяна се внася, с цел да се уреди статутът на риболовен селища, зародили на разнообразни места.

"Всъщност задачата на това деяние не са риболовците. Целта на това деяние е този тук риболовец, който от 30 години най-малко лови риба в мътната вода на българската политика ", съобщи Иванов.

Ден по-рано общинският консултант от Бургас Димитър Найденов разгласи, че на плажа е заседена трева, а притежателят на постройките желае парцелът да бъде вписан като земеделска земя. В неделя към 30 души с кирки и лопати отстраниха райграса от мястото.

След години затваряне на очи институциите най-накрая откриха, че има проблем с лятната резиденция на Доган едвам предишното лято. Тогава Иванов съумя да стигне до плажа с гумена лодка, само че бе изпъден от държавните охранители от НСО. Последвалият скандал бе една от главните аргументи за летните антиправителствени митинги.

След това общинският съвет в Бургас, който се готвеше да даде и пътя към Сарая в частни ръце, се отхвърли от това решение. Направи го по подобен метод, че остави малка врата за обжалване на отдръпването. Делото още не е завършило.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР