Депутати от БСП сезираха Конституционния съд (КС) заради приетата от

...
Депутати от БСП сезираха Конституционния съд (КС) заради приетата от
Коментари Харесай

БСП атакува пред Конституционния съд онлайн работата на депутати

Депутати от Българска социалистическа партия сезираха Конституционния съд (КС) поради признатата от ръководещите опция народни представители под карантина или заболели от ковид да вземат участие в пленарните съвещания онлайн. Промяната в парламентарния устав бе гласувана от болшинството предходната седмица, защото не могат да обезпечат кворум и надлежно работата на Народното събрание.

От Българска социалистическа партия сезират още Конституционен съд и за отдалечената работа на депутати, които са заболели от други болести, разнообразни от ковид.

В последните дни кворумът се крепи на онлайн регистрация на депутати от ГЕРБ и патриотите, които са под карантина, а някои от тях даже в болница с ковид.

" Според нас Конституцията на България и практиката на Конституционен съд споделя, че решенията и започването на съвещанието се обезпечават от повече от половината присъстващи народни представители. Това подсигурява, че решенията на народните представители са законни, легални. Според нас този акт на ръководещите свежда ролята на народните представители до условност ", разяснява депутатът от левицата Явор Божанков.

Според него практиката демонстрира, че виртуалните депутати не вземат присъединяване в дебатите и разискванията, а само обезпечават нужния кворум. Божанков сподели още, че в случай че Конституционен съд одобри причините и почете жалбата, т ова ще сложи под подозрение всички гласувания до момента, взетите решения и признатите законопроекти, в това число и държавния бюджет за идната година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР