Депутатът от БСП и член на комисията по вътрешна сигурност

...
Депутатът от БСП и член на комисията по вътрешна сигурност
Коментари Харесай

Красимир Янков: Опитни полицаи напускат, това е много по-голям проблем от протестите им

Депутатът от Българска социалистическа партия и член на комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в изявление за OFFNews.

Г-н Янков, запасите на Българска социалистическа партия към бюджета за Министерство на вътрешните работи са, че парите още веднъж са незадоволителни и че не е ясно по какъв начин ще бъдат разпределени средствата за нарастване на заплатите. За поредна година обаче бюджетът на Министерство на вътрешните работи пораства нагоре, а униформените служители на реда явно не доближават. Не би трябвало ли парите по-скоро да се съкратят?

Полицаите стачкуват от дълго време с искане за 15% нарастване на заплатите със остаряла дата, от средата на 2017 година Исканията им са обективни, тъй като размерът на заплатите им ги причислява към групата на “работещите небогати ”, и то за категория труд с висок риск за живота и здравето. При съществуващия недокоплект служителите на реда покриват и смени на изчезналите в щата без да получават нужните обезщетения, което допуска по-голямата им натовареност.

От половин година, следващият министър на ГЕРБ се прави на неразбиращ какво е основанието за претенцията на чиновниците за нарастване на заплатите. В новия бюджет е заложено някакво нарастване, само че то ще бъде “по преценка ”, а не за всички служители на реда, и в него не е включена отплата за второто полугодие на 2017 година, за което бяха поредицата митинги на всички браншове в системата на Министерство на вътрешните работи.

Ако продължи с такива темпове отрицателната съразмерност сред постъпващи и напускащи, има възможност Министерство на вътрешните работи скоро да не е в положение да покрива в цялостен размер отговорностите си, поради възходящия недокоплект. Това ще се случи неизбежно, в случай че не се премисли значимостта на естественото действие на националната сигурност и вътрешен ред и това не получи отражение за възстановяване на обществения статус и издигане престижа на специалността на служителя на реда.

Недоволството на чиновниците няма ли да дестабилизира системата?

Едва ли българският служител на реда би подхванал дейности, които целеустремено да целят дестабилизация. Но всяко самообладание си има граници. Ако ситуацията им е безизходно и с цел да обезпечат фамилиите си, опитни служители на реда напущат, това е доста по-голям проблем от протестните им дейности, които имам вяра, че са съобразени с директните им служебни отговорности.

Готово ли е Министерство на вътрешните работи да подсигури защитата на председателството?

Това би трябвало да отговорят министърът и екипът му. В защитата ще са ангажирани и други служби, които са потвърдили с професионализма и опита си, че България може да подсигурява надеждност при осъществяване на огромни конгреси. Все отново, в случай че се върнем към казуса с недокомплекта, защитата на периметъра към НДК и трасетата, както и хотелите, където ще бъдат настанени командированите участници, ще пренасочи неизбежно много от състава от регулярните им отговорности за много дълъг интервал.

В момента текат и назначения на лица по трудови правни отношения в Министерство на вътрешните работи – това опит да се реши казуса с дефицита на служители на реда ли е?

Тази процедура бе въведена по времето на министър Бъчварова и още тогава реагирах, че това не е съответно решение. Извършват се икономии, само че това понижава потенциала на щатния състав с предопределение на пенсионирани чиновници и някогашни чиновници на МО, като охранители обезпечаващи пропусквателния режим даже на постройката на Министерство на вътрешните работи.

Имате рецензии и към основаването на ново държавно дружество в Министерство на вътрешните работи. Какви са основанията за тях?

Министерство на вътрешните работи получава бюджет наред с другите си задания да прави и административни услуги на жителите. Извеждането на тези действия в настрана дружество ще докара до в допълнение възнаграждение от жителите, а те посредством налозите си покриват бюджета на Министерство на вътрешните работи.

Другият въпрос е, че дейностите, в това число охранителната, при извеждането им от Министерство на вътрешните работи се основава причина да бъдат приватизирани. Заради занижаване на професионалните критерии, подбора и подготовка на фрагментите, това може да се трансформира в опасност за националната сигурност. Виждате какви са похищенията върху лекари и други болнични чиновници, въпреки да има налична защита от охранителни компании. Респектът и опциите за реакция вършат наличието на служителя на реда в доста по-голяма степен надеждно.

Според вас има ли връзка сред измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи и новия Закон за частната охранителна активност?

Частните охранители към този момент в пъти надвишават като брой полицейския щат в Министерство на вътрешните работи. Би следвало в дейностите сред полицията и частните охранителни компании да се търси форма на синергия. Такова взаимоотношение е наложително примерно на територията на курортните комплекси.

Новият закон за частните охранители ще бъде ли от изгода за бранша или ще задълбочи проблемите в бранша?

С претекст, че оферти закон ще е резистентен във времето и ще дава сигурност, както на операторите в бранша, по този начин и на ползвателите на услуги, ГЕРБ вършат пропагандата за законодателната активност на държавното управление на Бойко Борисов. Няма изменена философия като законотворчество.

Има ли война сред президента и ръководещите на тематика служби и съответно във връзка с ДАТО и НСО?

Това не е тематика, която би трябвало да разискват политиците депутати. Ние сътворяваме закони. В тях тъкмо е написано, кой защо дава отговор и какви пълномощия има. Под никаква форма не е редно да се приказва за “войни ” сред институциите. Ако някоя институция се пробва да препятства работата на друга си има процедура, по която нещата да бъдат контролирани.

Това, че ръководителят на ДАТО беше на поста си дълго време без декрет до какви правни последствия ще докара? Подобен е и казусът с шефа на НСО. Очаквате ли да бъде заменен?

НСО е работа под контрола на Президента. Началникът на службата би следвало да е посочен от него. В президентската администрация има щат за задоволителен брой чиновници, които да съблюдават законово откритите процедури, както и да поучават Президента, по отношение на съблюдаване на периодите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР