Депутатът Делян Пеевски не е в делото за фалита на

...
Депутатът Делян Пеевски не е в делото за фалита на
Коментари Харесай

Въпросите за КТБ, Иванчева и ЦУМ-гейт изнервиха Гешев

Депутатът Делян Пеевски не е в делото за банкрута на КТБ, тъй като е изплатил заемите си към банката. Европейската спогодба за правата на индивида е остаряла, а решенията на съда в Страсбург се употребяват политически. В срещата на Сотир Цацаров с издателя на " Сега " Сашо Дончев в ЦУМ, на която основният прокурор изрече неодобрение от сериозните публикации и карикатури на вестника и изиска да бъде изменена публицистичната политика, няма нищо неправилно, тъй като тя е в областта на персоналния живот на прокурорите. " Всесилният основен прокурор " е мит, прокурорите работят без значение от шефовете си. А зад всички рецензии към единствения претендент за основен прокурор стоят стопански и политически ползи.

Това се разбра от отговорите на Иван Гешев по време на траялото над 9 часа чуване във Висш съдебен съвет през вчерашния ден. 

За Гешев делото за банкрута на КТБ било " най-сериозното предизвикателство " поради натиска върху екипа и тъй като " такава вреда като % от Брутният вътрешен продукт не се е срещала на никое място в Европа ". Той най-сетне изясни за какво името на Пеевски не се среща въобще в обвинителния акт, макар че империята му е построена със заеми от банкрутиралата банка.  " Не сме разследвали всички кредитополучатели, тъй като не е закононарушение да получиш заем от банка. Проверили сме съвсем всички заеми, отпуснати от КТБ, в това число и кой стои зад избрани компании. По делото са налице доказателства за това, че всички компании, които могат да бъдат свързани с депутата, са погасили заемите си целево. Няма данни, които да ангажират наказателна отговорност на този народен представител. Няма данни и Иво Прокопиев да е получил каквито и да е пари, както и други богати хора в България “, сподели Гешев. Преди време на същия въпрос той се опита да бъде проницателен: " В делото ги няма и Путин, и Обама! "

Всъщност Гешев постоянно загатваше името на Прокопиев, който е издател на " Дневник " и " Капитал ". Той явно не вижда нищо неправилно в това един основен прокурор да оказва напън върху сериозни медии. Преди няколко месеца, в първото си изявление като претендент Гешев си разреши даже намерено да заплашва медии и Неправителствени организации. Вчера той " оневини " Цацаров за срещата с издателя на " Сега " Сашо Дончев. " Имаше инспекция на Инспектората към Висш съдебен съвет, която не установи нарушавания. За мен казусът е завършен. Главният прокурор, всеки магистрат и всеки от вас има хиляди ограничавания, които влизат съществено в персоналната ни сфера, само че това не значи, че не би трябвало да имаме в някаква степен право на персонален живот и персонални срещи и контакти ", отговори претендентът.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който постоянно влизаше в ролята на негов юрист по време на дебата, също не пропусна да спомене сериозните медии - съгласно него Гешев е неуместен за най-малко 6 души с пари, власт, медии, които са обвинени и подсъдими. 

От отговорите на Гешев не се разбра за какво в имотната му декларация не е оповестил и имуществото на дамата, с която живее - Детелина Ханчева, и в какви връзки е тя с основния очевидец по делото против някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева - бизнесмена Александър Ваклин. " Надявам се да има връзки единствено с мен. Но за какво да ѝ предизвиквам това. Аз съм ѝ дебитор, не ми остана време да сключа цивилен брак с нея, само че ще обективирам това ", отговори Гешев. Той уточни единствено, че Ханчева е купила апартамент от Ваклин, който " тематично " се намира до Софийския затвор, и че това е единственото им жилище в столицата. " Прокуратурата, КПКОНПИ и Инспекторатът към Висш съдебен съвет провериха случая и не откриха нарушения ", подсети Гешев.

Въпроси към Гешев имаше и поради многочасовата акция по ареста на Десислава Иванчева, на която той участва. " Смятате ли, че арестът на Иванчева способства за увеличение на доверието в прокуратурата. Как преценявате това си присъединяване ", попита го Олга Керелска. " Винаги съм си мечтал да отговоря обществено на тези въпроси. За случая " Иванчева " споделих доста неща. Моята субективна оценка надали има значение ", отговори претендентът. Като неточност той регистрира единствено, че на обществото не били разяснени в точния момент обстоятелства и условия по делото, както това било направено по други каузи по-късно. " След това по политически аргументи беше яхнат този случай и беше основана неправилната медийна визия ", счита Гешев. " На някои хора им беше фантазията в живота посредством този случай да компрометират прокуратурата. Да слеят нарушените права с наказателната отговорност ", добави той. Малко по-късно Цацаров " пое виновността " за Иванчева, тъй като той персонално бил изпратил Гешев там. 

Въпрос имаше и за безпрецедентната подкрепа от прокурори от цялата страна, като в подписките се включиха даже чистачки и водачи от системата. Гешев изясни, че се гордее, че е подсилен и от чистачките, и водачите. Добър знак било, че има поддръжка и от Министерство на вътрешните работи.

Колкото до това дали би трябвало основният прокурор да е външен за системата, той отговори: " Досега се назначаваха външни хора, което е страната да се държи с прокуратурата като дете, на което би трябвало да се назначи аставник ".

 

ИГРА НА НЕРВИ

През цялото време правосъдният министър Данаил Кирилов се грижеше за комфорта на претендента. Точно както преди 7 години министър Диана Ковачева се опитваше да отстрани неуместните въпроси към Цацаров. Кирилов няколко пъти подсети на Гешев, че не е задължен да отговоря на всички питания. А след въпроса на Олга Керелска за мнението на Гешев за митингите против номинацията му Кирилов непосредствено й сподели да не прави политически разбори. " Знам, че следвате плейлист. Да извикаме социолозите да проучват митингите ", обърна се министърът към Керелска.

" Нямам проблем, не бързам за на никое място. Спокоен съм и уравновесен ", успокои Гешев питащите. Но когато Атанаска Дишева го попита какво влага в термина " политическо говорене ", който употребява постоянно по време на чуването, той ядно я репликира:  " Ще се изпитваме ли? ". И я прикани, когато образува оценката си за нравствените му качества, да счита, че той не знае какво значи " политическо говорене ". 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР