Депортацията на Новак Джокович от Австралия е обоснована и логична

...
Депортацията на Новак Джокович от Австралия е обоснована и логична
Коментари Харесай

Съдът в Австралия обяви мотивите по делото на Джокович

Депортацията на Новак Джокович от Австралия е обоснована и разумна - това се показва в претекстовете на единомислещото решение на тричленния правосъден състав на Федералния съд, който постави завършек на престоя на международния No.1 в страната заради отхвърли му да се имунизира против Covid-19.

Съдиите показват, че министърът по имиграционните въпроси Алекс Хоук е спазил законовите условия при решението си да изгони Джокович въз основата на обществено изразения му песимизъм по отношение на имунизациите и потвърдените нарушавания на наложителната му карантина. Позицията му не може да се схване като " нелогична  или нерационална ", се споделя в претекстовете.

Достатъчно е било Хоук  да потвърди, че сръбският тенисист " би могъл да съставлява риск за здравето, сигурността или публичния ред измежду австралийското население ", с цел да анулира визата му. 

Адвокатите на спортиста твърдяха, че Хоук не е намерил задоволително сериозен мотив, доказващ антиваксърски настроения у техния клиент. Според тях министърът е разчитал на " подбрани " мнения от публикация в BBC, озаглавена " Какво в действителност споделя Новак Джокович за имунизациите? ".

Материалът отразява думи на тенисиста от пролетта на 2020 година, когато той заявяваше, че e " срещу имунизирането и не би желал някой да го принуждава да се ваксинира, с цел да може да пътува ". 

Федералният съд в Австралия обаче отхвърля това изказване: " Г-н Джокович има добре известно мнение за имунизирането и е ясно, че той му се опълчва ".

Това е видно и от обстоятелството, че той е разполагал с повече от една година, в която е имал опцията да се ваксинира, само че е предпочел да не го прави. 

Цитираните негови мнения в BBC са " изразени и обществено известни още преди да бъде изобретена ваксина против Covid-19 ", припомнят съдиите. 

" Министърът е бил изцяло свободен да заключи, че господин Джокович е избрал да не се имунизира, тъй като се опълчва на имунизацията или не желае да бъде имунизиран ". 

Тенисистът не е дал нови показания, в които да се разграничава от по-ранните си отзиви във връзка имунизациите. Затова и съдът счита за разумно заключението на имиграционния министър, че публичното мнение възприема Джокович като съперник на препаратите за предварителна защита на Covid-19. 

Първоначално визата на Джокович беше отнета поради хипотетично противоречие с разпоредбите за здравно изключение от имунизиране. Седмица откакто съдът в Мелбърн позволи на тенисиста да остане в Австралия и да се приготвя за началото на Australian Open, министър Алекс Хоук лиши визата му за повторно - към този момент на основанието, че съпротивата на Джокович против имунизациите може да докара до нарушаване на публичния ред в страната. 

Тричленният правосъден състав поддържа позицията на Хоук, че наличието му може да подтиква интензивността на антиваксърските групи в Австралия и да задълбочи несигурността на колебаещите се хора. 

" Една именита звезда на тениса може да повлияе на хора от всяка възрастова група, млади и остарели, само че може би най-много на младите, които се впечатляват най-лесно, тъй че да последват неговия образец ", се споделя в правосъдното решение. " Това не е случайно усещане. То няма потребност от доказване. То е самопризнание на човешкото държание, до което може да се стигне от най-скромни усещания върху хората ". 

Признанието на Джокович, че умишлено е нарушил карантината си в Сърбия, също е взето поради от правосъдния състав. 

Тримата магистрати показват още, че имиграционният министър не е бил задължен да се преценява с възможни последствия от решението му да анулира визата на тенисиста. 

Все още не е ясно дали Новак Джокович ще заведе дело за обезщетение против Австралия. Британският таблоид Sun твърди, че екипът му към този момент обмислял да съди държавното управление за сума в размер на над 6 млн. $, които надвишават даже евентуалния награден фонд за първенеца от Australian Open. 

The Age обаче цитират ръководителя на сръбската православна младежка асоциация в Мелбърн Джон Йеремич, който е другар на фамилията на Джокович и който твърди, че тенисистът не е взел решение за идващите си стъпки. 

" Ако бъдат подхванати някакви правосъдни ограничения, по-голямата част от получените компенсации след адвокатските разходи ще бъдат дарени за благотворителни дела в Австралия и по света. Ноле и фамилията му надълбоко обичат Австралия и без значение от последните неприятни събития се надяват да се върнат още веднъж през 2023 година ", споделя той. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР