Департамент Психология на Института за изследване на населението и човека

...
Департамент Психология на Института за изследване на населението и човека
Коментари Харесай

Изследват ефектите от COVID-19: Търсят се тежко или критично преболедували хора у нас

Департамент " Психология " на Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките (ИИНЧ-БАН ) търси хора, които са преболедували тежко или сериозно COVID-19 , които биха имали предпочитание да вземат участие в проучване на здравните и психосоциални дълготрайни резултати на заболяването. Това осведомят от ИИНЧ-БАН в своята фейсбук страница.

Анкетата със наранени от болестта българи се прави в границите на научно проучване на тематика " Здравни и психосоциални дълготрайни резултати и копинг запаси при тежко или сериозно преболедували COVID-19: качествено проучване ". Хората, които се включат в изследването посредством изявление, ще споделят своите прекарвания с заболяването.

“Ако вие самите или някой, който познавате, сте преболедували тежко COVID-19 (независимо кога) и желаете да ни помогнете да разберем повече за субективните прекарвания и потребности на пациентите, апелирам свържете се с изследователския екип. Моля, препратете информацията на ваши познати, които биха имали предпочитание да вземат участие в проучването ”, приканват учените.

В изследването могат да се включа т хора, които са навършили 18 години, били са диагностицирани със болестта, имали са пневмония и са били лекувани в болница .

Участието в плана включва диалог с дълготрайност към час, к ойто може да се реализира посредством онлайн видео среща или по телефона. На учените е нужен аудиозапис за основаване на текстов файл. От ИИНЧ-БАН означават, че събраната информация е изцяло анонимна и поверителна, и ще бъде употребена единствено за проучвателен цели .

Целта на проучването е да изследва благодарение на качествени способи (интервюта) прекарванията на тежко или сериозно преболедували COVID-19 възрастни в четири страни от Източна и Централна Европа: България, Словакия, Хърватия и Румъния. Изучават се прекарвания по отношение на болестта, дълготрайните резултати от него и методите за справяне с физическите и психосоциалните аспекти на заболяването. В България изследването се реализира от теоретичен екип от департамент “Психология ” на ИИНЧ-БАН.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР