Денят на унгарската поезия се празнува в Унгария от 1964

...
Денят на унгарската поезия се празнува в Унгария от 1964
Коментари Харесай

В Деня на унгарската поезия София отдава почит на Ласло Наги

Денят на унгарската лирика се чества в Унгария от 1964 година на рождената дата на поета Атила Йожеф (1905-1937). Всяка година на 11 април унгарците отдават респект на унгарската лирика с литературни четения, представяния на книги и други. 

През тази година България се причислява към самодейността с онлайн осъществяване на най-популярното стихотворение на Ласло Наги „ Кой любовта ще придвижи “. Стиховете се четат от българския артист Георги Златарев, а премиерата на видеото е в самия ден, 11 април в 11:00 часа, българско време, заяви Унгарският културен институт в София.

 Поетът, преводачът и художникът Ласло Наги (1925 – 1978) е един от първите носители на Международната„ Ботевска премия “, както и на медал „ Кирил и Методий “. Три пъти получава премията „ Атила Йожеф “, притежател е и на премията „ Кошут “. Превел е над 10 000 стиха от българската национална лирика и от български поети. На български са издадени четири негови стихосбирки. 

През 2019 година в Къщата-музей „ Ласло Наги “ в Смолян публично беше открита обновената с обединените старания на България и Унгария непрекъсната експозиция на „ Ласло Наги “ под надслова „ Кой любовта ще придвижи “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР