Денят на река Дунав се отбелязва от 2004 г. по

...
Денят на река Дунав се отбелязва от 2004 г. по
Коментари Харесай

На 29 юни отбелязваме Деня на Дунав

Денят на река Дунав се отбелязва от 2004 година по самодейност на Международната комисия за запазване на река Дунав.

Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга. Освен това тя е единствената огромна река в Европа, която тече в посока от запад на изток и се влива в Черно море. Дунав е и единствената река в света, която протича през 10 страни (Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна). Водосборният ѝ басейн обаче се простира с изключение на на териториите на изброените 10 страни и на териториите на още девет страни (Швейцария, Италия, Чехия, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово). Дължината на река Дунав е 2852 километра. А площта на водосборния й басейн покрива 817 000 кв. километра. В рамките на любопитното. Двете най-големи страни в Европа - Германия и Франция, имат обща територия от 904 476 кв. километра.

Дунав води началото си от платото Баар в планината Шварцвалд (с надморска височина на изворите 1078 м) в Германия, където две по-малки реки- Бригах и Брег, се сливат на 1.4 км от селището Донауешинген и оттова насам реката се назовава Дунав.

Има и по-романтична история за раждането на Дунов. Според нея началото на река Дунав е потокът Дунав, който извира в рамките на замъка "Фюрстлих Фюрстембергишес шлос " край Донауешинген. Този карство извор е каптиран през XVIII век и водата му е отведена посредством водопровод подземен на замъка. През 1895 година Адолф Хеер построява скулптурна комбинация над кръглия басейн на потока Дунав, която изобразява майка Баар, която сочи пътя на младия Дунав. Няколкостотин метра след извора на потока той се слива с река Бригах, а тя от своя страна след километър и половина се слива с река Брег и дава началото на река Дунав.

Горното течение на реката е до град Виена. В този си сектор протича по територията на Германия и Австрия. Тук Дунав е типична планинска река. Средното течение на Дунав обгръща сектора от Виена до пролома Железни врата, като в този си сектор реката пресича Среднодунавската низина и протича по териториите на Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия и Румъния.

Долното течение на река Дунав се простира от пролома Железни врата до устието и в този се сектор реката минава през териториите на Сърбия, България, Ручъния, Молдова и Украйна. В началото тече на югоизток (до Видин), по-късно на изток (до Силистра), а най-после на север (до Галац) и още веднъж на изток до устието. Тук Дунав е типична равнинна река, като тече през Долнодунавската равнина. При вливането си в Черно море река Дунав образува огромна делта (площ 3500 km²), като се разделя на три съществени ръкава (гърла) – Килийски, Сулински и Георгиевски. Най-северният – Килийският ръкав, служи за граница сред Румъния и Украйна. Средният ръкав – Сулинският, е най-пълноводният и основен плавателен.

Река Дунав е включена в листата на няколкото най-застрашени реки в света, направен за Световния ден на водата през 2007 година.

На крайбрежията на река Дунав са ситуирани десетки огромни градове, включително столиците на четири страни: на Австрия – Виена (1.597 млн. жители), на Сърбия – Белград (1.67 млн.), на Унгария – Будапеща (1.702 млн.), на Словакия – Братислава (425 хиляди жители). На притока Изар е ситуиран основният град на Бавария – Мюнхен (1.365 млн. души).

Река Дунав е значим интернационален воден път. Той е избран от Европейския съюз за трансевропейски транспортен кулоар № 7, който минава през 10 страни. Дунав става плавателна река, откакто приема голям брой алпийски притоци. Около 30 от нейните 300 притока също са плавателни.

След построяването в Германия на канала Майн-Дунав през 1992 година, реката става част от трансевропейския воден път от Ротердам на Северно море до Сулина на Черно море (3500 км) (през Рейн, чиито приток е Майн).

Река Дунав е дом на доста растителни и скотски типове. Речното корито е най-голямата заблатена територия в Европа. Тук е най-голямото количество тръстика в целия свят.

Единствено в биосферния резерват "Сребърна " гнезди застрашеният тип птица – къдроглав пеликан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР