Денят на мъртвите или честването на отвъдния живот е един

...
Денят на мъртвите или честването на отвъдния живот е един
Коментари Харесай

Пищните костюми в Деня на мъртвите – една необичайна мексиканска традиция


Денят на мъртвите или честването на отвъдния живот е един от най-важните религиозни празници в Мексико, честван през ноември всяка година.

По традиция на 1 ноември се почитат умрелите деца, а на 2 ноември - възрастните. Денят на мъртвите се чества буйно в цялото Мексико и изключително в по-малките провинциални градове. Това е колкото празник на мъртвите, толкоз и на живота, защото Денят на мъртвите натъртва на загатна за минали животи и празнува непрекъснатостта на живота. Това схващане има корени, които датират от някои от най-старите цивилизации на Мексико, в това число олмеките, сапотеките, маите и пурепеча. Ацтеките също честваха Деня на мъртвите, въпреки и по-рано - август - съгласно настоящия календар.



Местните обичаи варират от място на място, само че ofrendas, така наречен олтари за мъртвите, са централната точка на празненствата по време на празничния интервал. Мексико Сити е хазаин на огромно и комплицирано шествие в центъра на града, а провинциалните градове организират религиозни процесии, с цел да отбележат събитието. В момента е съвременно лицата на участниците да бъдат боядисани, с цел да подражават на Катринас - череп. Визия, която в последно време много се използва и на Хелоуин.

Въпреки че Хелоуин на 31 октомври и Dia de los Muertos на 1 и 2 ноември са строго видяно две разнообразни събития, напоследък двете празнични дати се смесиха една с друга, илюстрирайки по какъв начин Мексико умее да асимилира непознати неща, без да губи личната си еднаквост.

La Ofrenda: олтар на паметта



Местните фамилии възнамеряват празненствата за Деня на мъртвите дни, седмици или може би даже цяла година авансово. Фокусна точка на ритуала за възпоменание са фамилиите, които основават ofrendas - олтари, които се слагат в домове или публични места като паркове и площади, а също и на локални гробища, където са заровени членове на фамилията. Тези цветни олтари, които също са форма на изкуство и персонален израз на обич към умрелите членове на фамилията, не са за поклонение, а за възпоменание и празнуване на изживяния живот.

Те нормално са на няколко равнища: най-горното съдържа картина или фотоси на умрелия, както и религиозни скулптури или знаци, изключително този на La Virgen Guadalupe - Богородица от Гуадалупе. На второто равнище се предлага храна, играчки за умряли деца и бутилки текила, мекал или атоле за умряли възрастни. Лични орнаменти и/или обичаната храна или конфекция на умрелия също се слагат тук, както и Pan de Muerto - безусловно самун на мъртвите, който е сладостен и завършен като козунак. Третият етаж ще включва запалени свещи, а някои хора прибавят мивка и забрадка, тъй че духовете на умрелия да могат да се освежат при идването си пред олтара.



Всеки олтар включва калавери - украсени захаросани черепи - както и блестящо оранжеви невенчета, разговорно наричани flor de muerto (цветето на мъртвите), един от емблематичните знаци, вплетени в честванията на Деня на мъртвите на всички места Мексико.

По време на празничния интервал е обичайно фамилиите да посещават локалните гробища, където са заровени техните близки, където почистват и украсяват гробовете с сходни блага като тези, включени в олтара вкъщи.

Catrinas: артистичен знак на честванията на Деня на мъртвите

Героят, на който се основава La Calavera Catrina - „ Елегантният череп “ - е умислен от мексиканския гравьор Хосе Гуадалупе Посада. Оригиналната Catrina е озаглавена La Calavera Garbancera: под формата на живописен гравюр в цинк, формиран за потребление като политическа ирония към 1910 година, предопределен да се подиграва на избрана обществена класа мексиканци, които художникът разказва като имащи европейски аристократични стремежи; по този метод архетипната грандиозна шапка с перо на Catrina в жанр, минал през интервал на висша мода в Европа през тази ера.



Въпреки че обичайният грим Catrina прилича череп, известни на всеки Хелоуин на незадълбочено равнище, произходът на първия е изцяло друг и би трябвало да бъде приет, преди да се впуснете в грим, въодушевен от Día de los Muertos. La Calavera или рисуването със захарен череп се трансформира в знак през цялото време за празнуване на Día de Los Muertos. Този грим има за цел да покаже мъртвите по позитивен метод, като украси захарните черепи с ярки цветове и шарки, и макар че всеки може да се причисли към празника. Вие празнувате този човек, както бихте чествали рожден ден, с всички неща, които той ел обича най-вече. Всеки подробност в Catrinas съставлява традиция, която съществува от генерации.



Костюмите, носени в Деня на мъртвите, са цветни, дамите носят дълги, разноцветни и доста красиви обичайни рокли, мъжете носят сомбреро и костюм на мариачи. На парадите с костюми, които са ново събитие, хиляди хора излизат по улиците, с цел да следят шествието, в което вземат участие маскирани танцьори, музиканти, както платформи с разнообразни фестивални фигури. В мексиканската столица парадът води началото си от фотосите през 2015 година на кино лентата за Джеймс Бонд " Спектър ", като първите подиуми на лентата са снимани в Мексико Сити. В продукцията сътрудник 007 преследва изверг през тълпи от празнуващи по време на шествие на хора в костюми на скелети и с движещите се платформи. Успехът на продукцията кара локалните управляващи да вършат всяка година сходно дефиле от 2016 година насам.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР