Денят на българското кино отбелязваме на днешния 13 януари. Празникът

...
Денят на българското кино отбелязваме на днешния 13 януари. Празникът
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на българското кино

Денят на българското кино означаваме на днешния 13 януари. Празникът се празнува от 2005 година по самодейност на Националния кино център. На днешния ден преди 108 години е била първата обществена прожекция на първия български игрален филм " Българан е галант " на Васил Гендов.

В няколко столични кина през днешния ден ще има безвъзмездни прожекции.

Професионалният празник на българското кино се отбелязва на фона на сполучлива година за бранша, споделят от Националния кино център - 25  министър председатели за 2022-ра и 650 хиляди фенове в салоните, където се е прожектирала българска продукция, което е най-хубавото за последните 30 години.

Най-новият филм на Зорница София " Майка " потегля от през днешния ден по екраните. Лентата е въодушевена от същинската история на Елена Панайотова, която когато схваща че не може да има деца основава театрална стратегия за дребните в Широка лъка. Филмът не е биографичен, забележителна част от него е снимана в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби.

Зорница София:

" Тази история не ме остави от момента, в който снимах документалния филм " Модус вивенди ", в който Елена Панайотова беше един от седемте герои. Тогава Елена таман беше почнала плана в Широка лъка със сираците. Присъствах на нещо необикновено – 200 деца без родители, които ги караха с рейсове от разнообразни градове. Енергията беше грандиозна ".

В Дома на киното довечера от 18 и 30 гратис ще бъдат прожектирани анимацията на Сотир Гелев „ Флорентинска нощ “ и документалния етюд „ С внимание към детайла “ на доцент Георги Карайорданов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР