Денят е 21 март, сряда. Около 15 часа служителите на

...
Денят е 21 март, сряда. Около 15 часа служителите на
Коментари Харесай

Как половината пасажери на полет от Париж влязоха у нас без никаква проверка

Денят е 21 март, сряда. Около 15 часа чиновниците на Гранична полиция на Терминал 2 на летище София са на работните си места. Малко по-късно, към 15:15 часа те обработват документите на пасажерите от полет FB 302 от Прага. Минута по-късно инспекцията е завършила и неизвестно за какво в 15:16 ч. всички чиновници на гранична полиция, разпределени на шест гишета.... напущат постовете си.

В 15:25 ч. в салона влизат за обработка пристигналите с полет FB 432 от Париж. Служителите на Гранична полиция все по този начин липсват. По тази причина пасажерите, кацнали от френската столица, необезпокоявано, без никой да ревизира документите им влизат в страната.

Служителите на Министерство на вътрешните работи се връщат на работните си места над 10 минути по-късно – в 15.32 часа. И стартират да ревизират документите на останалите, към момента не успяли да преминат „ даром “, пасажери от Париж. Пет минути по-късно, в 15:35 часа, полетът се води за обработен.

Въпреки че пасажерите, минали без паспортен надзор, се намират към момента на територията на Граничен контролно-пропусквателен пункт никой не ги връща назад.

Дали в действителност ″несправедливо″ не ни пускат в Шенген?

Тази неуместна преживелица идва малко повече от месец, откакто министър председателят Бойко Борисов за следващ път упрекна част от страните в Европейски Съюз за " незаслужено " отношение към България и за " измисляне " на претекстове за отвод от участие в Шенген.

В началото на февруари министър-председателят разкритикува европейските ни сътрудници, по време на своя тирада на конференция в Брюксел. " Просто не е заслужено. Не е заслужено да си измисляте някакви претекстове, които ги няма. И все по-трудно става да си ги измисляте, тъй като и (евро)комисията и (евро)парламентът ревизираха границата и се оказва, че България най-добре я пази, само че продължавате да си измисляте. Обидно е за нас. Ние си изпълняваме уговорките. Българският поданик дава стотици милиони за европейската сигурност... ", сподели тогава той.

Месец по-късно се оказва, че няма потребност страните-членки на Европейски Съюз да си измислят претекстове за неналичието на сигурност по нашите граници. Защото претекстовете са налични и разказани в докладна бележка до шефа Регионална дирекция ″Аерогари″ Милен Пенев.

Любопитен миг е, че Пенев управлява тази дирекция от април 2015 година, когато тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова го смъкна от шефския пост в " Гранична полиция " - едвам 4 месеца, откакто го бе назначила на мястото на предходния шеф Захарин Пенов. Официални претекстове за понижението на Пенев по този начин и не бяха оповестени, само че по неофициална информация управлението на Министерство на вътрешните работи бе свалило доверието си от него поради случай с пропуснати тирове с контрабандни цигари през ГКПП-Капитан Андреево.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт на летището граничните служители на реда правят инспекция на документите на влизащите в страната, а при зародили подозрения - и на ръчния им багаж.



Ако такава инспекция не бъде направена, поради 10-минутно неявяване на граничарите като в описания случай, никой не може да каже какво се е случило през това време: какви лица са влезнали на територията на страната и какво са носили в ръчния си багаж.

Гранична полиция: Да, има нарушаване

Документът, с който Mediapool разполага, разказва съответно случая с миналите без документална инспекция пасажери. От него обаче изрично не излиза наяве за какво служителите на реда са напуснали постовете си групово и синхронно.



Говорителят на ″Гранична полиция″ удостовери станалото пред Mediapool, без да даде повече детайлности и отговор на този въпрос.

″Има нарушаване на дисциплината. Затова е формирана и инспекция, още същия ден. Самата инспекция ще откри за какво всички чиновници са напуснали работните си места, какво го е наложило и прочие″, обясниха от Гранична полиция.

Какво планува законът

Напускането на работното място съставлява тежко нарушаване по смисъла на член 203 от Закона за Министерство на вътрешните работи. Отново съгласно същия член за сходно нарушаване се планува наказване ″уволнение″.

Липсващите гранични служители на реда са нарушили още член 102 от Закона за Министерство на вътрешните работи, който регламентира ясно граничния надзор от полицейските органи и метода на осъществяване на документална инспекция.

Освен специфичния закон, нарушен е и чл 16 от Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР