Денят е 17 юли 2023 г., понеделник, а термометрите в

...
Денят е 17 юли 2023 г., понеделник, а термометрите в
Коментари Харесай

София като „топлинен остров“ и как да се справим с него

Денят е 17 юли 2023 година, понеделник, а термометрите в София демонстрират 43.3 градуса. Около тази дата цяла Европа беше изправена пред рекордни температури поради горещата вълна „ Цербер “. И въпреки в българската столица това надалеч да не са най-високите регистрирани стойности, специалистите са на мнение, че това е единствено началото и всяко лято ще сме очевидци на все по-горещи и по-дълги интервали.

Настоящата климатична рецесия има фрапантен резултат върху планетата и макар че е елементарно да се хвърли виновността върху въглищната енергетика, бързото обезлесяване и неустойчивата индустрия са едни от най-големите виновници за актуалното проявяване на изменението на климата, което е доста по-близо до нашите градове.
„ Топлинен остров “ в града
Топлината на всички места, изключително в градовете, се отразява доста мощно, а това събитие си има и термин: „ Ефект на градския топлинен остров “. Това разбиране значи, че даден градски регион е доста по-топъл от близките обитаеми места заради човешки действия и предизвиква локализирано изменение на климата. Конструкциите, като здания, пътища и друга инфраструктура, гълтам и отдават слънчевата топлота повече от зелените пространства, като паркове и гори, както и водните басейни. Според голям брой проучвания и данни, свързани с островите на топлота, е открито, че резултатът на топлинния остров води до повишение на нощните температури в градските региони с към 2 – 5°C по отношение на температурите в отдалечените и крайградските региони.

Това е фактор за повишение на равнищата на замърсяване на въздуха, което от своя страна се отразява отрицателно на човешкото здраве, води до дискомфорт, нараснал риск от топлинен удар, респираторни болести и понижена продуктивност “, изяснява доктор Лидия Витанова, откривател в Института „ Големи данни в интерес на интелигентно общество ” (GATE).

Други неподходящи последствия от този местен феномен са свързани с увеличеното ползване на сила, повишение на излъчванията на парниковите газове и увеличение на смога, смяна на сезонността, неподходящо влияние върху биоразнообразието, смяна на локалния климат, увеличаване на горещите талази, засушаването и световните климатични промени.

Столиците нормално са жертвите на това събитие и София не се разграничава от наклонността. По публични данни на Националния статистически институт (НСИ) в българската столица живее 20% от популацията на страната. И всички поданици са част от превръщането ѝ в „ топлинен остров “.

Именно затова центърът за данни създава енергиен атлас на София, част от плана „ Цифров двойник на града “. GATE изследва аргументите за появяването и въздействието на проблемите, свързани с острова на топлота в София. Проучванията са основани на числовия модел за предсказание на времето Weather Research and Forecasting (WRF) и наличните данни в града за потреблението на електрическа енергия, трафик, население и други Енергийният атлас ще бъде показан за първи път на интернационална научна конференция Geospatial Week през септември в Кайро, Египет.



И без да са ни нужни особени знания, всички усещаме разликата в температурата в презастроените квартали.  

Важно е да се означи, че в София не съществува единствено една топла зона или регион, а действително са налице разнообразни местоположения с изразени пикове в температурата, особено в по-гъсто обитаеми региони, където растителността е лимитирана, а потреблението на сила и бурното строителство са интензивни, добавя доктор Витанова.

По последни данни от мое проучване, обвързвано с остров на топлота в София, за последните 145 години температурата в централните елементи на София се е повишила с почти 4 °C заради възходящата урбанизация, потреблението на сила и в резултат на климатичните промени “.
Винаги има решение
Добри практики за понижаване на отрицателните последици от смяната на климата и островите на топлота могат да бъдат “зелените коридори ” и увеличение на зелените пространства, споделя още специалистът. Решение е и потреблението на колела и електрически автомобили, поощряване на пешеходното напредване, потребление на умни приложения и уреди за понижаване на потреблението на силата, други

Тъй като градовете стават все по-горещи, жителите се нуждаят от по-голяма климатизация, с цел да продължат да действат, което от своя страна създава отпадъчна топлота, която способства за казуса и това е повтаряем модел. Тук едно от решенията е потреблението на високо-ефективни, енергоспестяващи умни технологии. Съществуват голям брой образци и приложения на сходни технологии. Такива са системите за интелигентен дом,  позволяващи на потребителя да ръководи устройствата си елементарно и комфортно, както и да взема решения за потреблението на сила.

Системите за сградна автоматизация (Building management systems) са различен образец за технология,  позволяваща изцяло управление на енергийното ползване и наблюдаване за вярното действие на системите в дадена постройка, като по този метод усъвършенства и покачва комфорта с минимални разноски. Важно е да споменем тук, че умните технологии оказват помощ за понижаване на консумация на сила и по този метод въздействат удобно и дълготрайно за адаптирането към промените на климата “, изяснява доктор Витанова.

В ландшафта и строителството пък могат да включват повече материали, които да не отразяват топлината, а да я всмукват. Честа процедура е потреблението на мъхове, зелени или живи стени в Европа, Азия, Австралия в офиси и административни здания и паркинги. Зелените стени имат свойството да всмукват топлината и действат като охладители на въздуха, изключително през по-топлите месеци и по този метод смекчават резултата на топлинния остров и понижават повърхностната температура на постройката върху които са пригодени. Това от своя страна води до обилни икономии на сила и разноски за климатизация. За да може да работят дейно и по-добре сходни практики, е належащо създаването на ограничения и тласъци за създаване на зелени покриви и фасади, както и деликатното сортиране на растителните типове съгласно локалния климат и метод на живот, добавя експертът.

По думите ѝ за София също има създадени тактики и проекти, свързани с устойчива градска подвижност и устойчива сила и климат.

Смятам, че сходни начинания би трябвало да продължат в тази тенденция и в дълготраен проект, като особено да бъдат фокусирани към изгодата за обществото. И не трябва да забравяме, че създаването на разнообразни практики и проекти са значими, само че от значително значение е по какъв начин ще бъдат прилагани и изпълнявани “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР