Денонощен комендантски час влезе в сила в Ливан от полунощ

...
Денонощен комендантски час влезе в сила в Ливан от полунощ
Коментари Харесай

Затвориха цяла държава заради вируса, включително и супермаркетите

Денонощен комендантски час влезе в действие в Ливан от среднощ и ще работи до 25 януари, заяви Българска телеграфна агенция. Затваряйки страната за 11 дни, управляващите се надяват да спрат внезапния растеж на инфектираните с ковид след интервала на празниците, довел до привършване на свободните кревати в лечебните заведения.

През последните седем дни междинният дневен брой на инфектираните в страната с 6-милионно население доближи връх от 5440. Вчера позитивни се оказаха близо 18 % от направените проби за вируса. От през днешния ден по решение на Висшия съвет за защита на републиката приключват работа всички държавни институции и частни компании, затварят се кината, библиотеките, музеите, заведенията за хранене, стадионите и казината. Училищата и университетите минават напълно на отдалечено образование.

Забраняват се разходките в общинските паркове и по крайбрежните булеварди. Излизането на улицата се позволява единствено в краен случай, и то след приемане на позволение, за 1 час, с цел да се отиде за самун, на доктор, в аптека, болница или до летището. За първи път се затварят и супермаркетите. Те и заведенията за хранене ще доставят артикули на популацията по поръчка. Още отпреди гърмежа на епидемията от ковид Ливан изживява невиждана икономическа и финансова рецесия, която още повече усложнява ситуацията с локдауна. Националната валута се срина, банковият бранш също, депозитите на жителите са блокирани.

Болниците, която от дълго време бяха считани за най-хубавите в Близкия изток, изпитват съществени компликации да заплащат на личния състав си, за поддържат здравната инсталация и да си набират нужните консумативи и материали заради неналичието на пари. Най-малко три лечебни заведения в столицата бяха разрушени при мощния гърмеж на пристанището на Бейрут на 4 август м.г. Останалите в този момент са претъпкани и към този момент отхвърлят да одобряват пациенти с ковид. В тях не доближават О2 и апарати за обдишване. Страната е и без държавно управление поради рецесията и се ръководи от краткотрайна администрация. Вчера бе обявено, че се е разболял от COVID-19 и и.д. здравен министър Хамад Хасан, откакто преди този момент се заразиха и трима негови помощници. Той е признат в болница и съгласно известията е в устойчиво положение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР