Деница Сачева заяви на брифинг, че Кирил Петков е започнал

...
Деница Сачева заяви на брифинг, че Кирил Петков е започнал
Коментари Харесай

ГЕРБ: Кирил Петков поискал смяна на ръководството на ББР, бе...

Деница Сачева съобщи на брифинг, че Кирил Петков е почнал да се разпорежда в Българската банка за развиване още преди Румен Радев да го направи министър, написа dir.bg.

На 11 май 2021 година, ден преди влизането в действие на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се показва за министър на стопанската система и подава документи в Българска народна банка. С тях желае утвърждение на нови членове на Надзорния съвет на ББР, уточни някогашният обществен министър Деница Сачева. 

В нарушаване с нормите, таксата в Българска народна банка е била платена от персоналната му сметка, като в декларацията са посочени погрешни данни, твърди още тя. По думите й в този миг Петков не е имал никаква законодателна власт да прави сходни дейности.

Затова и на 21 май документите са били изтеглени. " Няколко дни по-късно той развива тезата си, че огромна част от 1.4 милиарда от парите на данъкоплатците са дадени на 8 компании, 4 от които на едно лице. Тезата се развива по-късно на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните доклади на Българска народна банка обаче демонстрират, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден запас ", изясни още Сачева.

По това време активите на банката са в размер на 4 милиарда, а отпуснатите заеми са със солидни обезпечения.

" В серия изявленията по-късно Петков твърди, че банката не е подпомагала междинни и дребни предприятия, което е неистина, тъй като се вижда, че общо клиентите на банката са били 18 500 главно МСП, като в броя не се включват компаниите, подкрепени по мярката за COVID-19 - към 2000 дребни предприятия. През целия месец юни Петков прави опити да смени управлението на ББР, произнася се като притежател на акциите на банката, като за следващ път нарушава законодателството ", добави Сачева.

От ГЕРБ настояват още, че документите нямат номер и щемпел, както и че не са излезли от деловодството. След като Софийски градски съд стопира вписванията, следва офанзива към съда, добави Сачева.

" Кирил Петков упреква съответен арбитър, че е взел решение, което не е в сходство със закона. Освен това следват закани през медиите към настоящите членове на Народно събрание на ББР тогава. Така на 7.7.21 се стига до регистриране в Търговския указател на новото управление на банката. Новите шефове подписват контракт от 1 юли - 6 дни по-рано. Договорът е с адвокатска адвокатска фирма, само че има тъкмо изтъкване на Лена Бориславова ", оповестиха още от ГЕРБ.

От партията настояват, че Бориславова имала контракт за месечно заплащане от 13 690 лева или над 164 хиляди лв. годишно без Данък добавена стойност. При това без спомагателни разходи и без в допълнение контрактувани по 274 лева на час.

" От отговора на служебния министър на нововъведенията и растежа установихме няколко основни обстоятелства и условия. Действително е имало решение на УС да има облигации за над 1 милиарда лева Но няма решение на принципала на ББР. Тази процедура след това е прекъсната, само че единствено с решение на УС, без Надзорния съвет. Става ясно, че управлението на банката е обсъждало догадка тази емисия да не бъде осъществена ", добави Теменужка Петкова.

" ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв период, по тази причина разпорежда на консултанти пълномощието на обсъдят всички данни. Взето е решение единствено от УС да бъде прекъсната тази емисия, само че са изхарчени 1 млн. лева за консултантски и авдокатски услуги. Аз съм задала въпрос на министър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР. Имаме вреда за 1 млн. лева на държавната банка. ББР заплаща и 560 хиляди лева настрана за адвокатски услуги. Ако по този начин се държи държавен запас, единствено със противоречивото списването на УС, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лева без действително да е осъществено желанието на банката за тази емисия. Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица. Това е директна вреда за българската страна ", посочи Десислава Атанасова.

От ГЕРБ разясниха и терзанието си за това, което се случва в пленарна зала и самосезирането на СГП за машините. 

Това, което се чу в пленарната зала в петък, го чухте всички - шокирани сме от тона сред някогашни сътрудници, неприлични оферти сред тях, ултиматуми, закани, сподели в отговор на журналистически въпрос ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Коментарът е във връзка информацията, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала по отношение на изявления на Корнелия Нинова и Георги Свиленски в петък по време на пленарното съвещание за машинното гласоподаване и кодовете за машините. Тогава се стигна до замяна на реплики, а съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков съобщи, че ще подаде иск против Свиленски.

Днес водачът на левицата Корнелия Нинова отсрочи коментара по въпроса за идващите дни.

Надяваме се институциите да открият дали са вероятни сходни операции, уточни на собствен ред Атанасова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР