Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава

...
Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава
Коментари Харесай

Врагът на моя враг...

Денга треската е зараза, породена от вирус, който се предава от комари. Свързваме я с тропичните и субтропичните региони, където средата е плодородна за размножаването на комарите, в същото време има огромна централизация на хора.

С световното стопляне се чака географският обсег на денга да се разшири. Подобно на маларията, вирусите на денга са ускорили трансмисията си през последните години, а техният инкубационен интервал е съкратен.

И тук на помощ идва науката с един забавен и ефикасен метод в битката с денга.

Заразявайки огромни популации комари с една бактерия на име волбахия, учените съумяват да понижат разпространяването на денга в Индонезия със 77%, а процентът на хоспитализация понижава с впечатляващите 86%.

Волбахията не вреди на комара, само че е егоистка и не позволява на вируса на денгата да живее и се храни в тялото му и пречи на денгата да се развъжда.

Методът, който можем да определим като „ Врагът на моя зложелател е мой другар “ е бил употребен и в Бразилия през 2016 за попречване на разпространяването на зика.

Повече за този метод, който дава вяра за решение на казуса с редица инфекциозни болести, чуйте в „ Науката не спи “ с Никола Кереков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР