Ден след историческия успех на Георги Господинов и спечелената литературна

...
Ден след историческия успех на Георги Господинов и спечелената литературна
Коментари Харесай

На 7 г. Георги Господинов води приятели на сладкарница с първия си хонорар от стихове

Ден след историческия триумф на Георги Господинов и извоюваната литературна премия " Букър ", Дани Атанасова ни срещна с родителите му – Радка и Господин Балчеви в дома им в ямболското село Окоп.

„ Добрата вест я посрещнахме тук. През цялото време гледах по уеб сайтове, не знаех, че спечелилият ще стане явен в 23:40 часа. В 01:00 часа звънна снаха ми и сподели, че Георги е спечелил премията.

Тези вести минават постоянно през сълзите на майката. Някои са гледали го гледали онлайн, а ние го гледахме по малкия екран през вчерашния ден. С него се чухме в 10-11 часа на идващия ден, не дочаках да се изкаже, незабавно започнах с страстите – с гордостта и благодарността. Пожелах му да е жив и здрав и да продължава да твори и да допира читателите “, показа Радка Балчева.

Разплакахме се, сподели пред bTV бащата на писателя

„ Аз му споделих, че се веселя и че го обичаме. В нощта на премията не съумях да заспя до 4:00 часа “, показа неговият Господин.

Родителите на Георги Господинов споделиха, че неговият първи книжовен триумф пристигнал, когато е на 7 години. Стихове за слънцето и слънчогледа, които се гледат „ двама като наследник и мама “, са оповестени тогава в локалния вестник „ Сакарско ехтене “. От него Георги получава хонорар – 4,15 лв., с които отива на сладкарница и черпи приятелчета.

Актьорите от плана „ Поетите “ също претърпяха доста прочувствено извоюваната от него премия „ Букър “

„ Имаше тогава един човек дядо Коста Балзака, който е бил чиновник към църквата в Тополовград. Той го е завел да си вземе хонорара, а Георги го разказва в разказите си. Имало е доста положителни съседи – дядо Коста, баба Бойка “, описа бащата на писателя.

„ В креативния си път нямаше тежки моменти, те бяха в персонален проект. Не споделя доста, таи в себе си. Когато към този момент нашумя и стартира да се изявява, се появи едно его. Има неща, които го нараняват, само че той не им дава отговор и не се разправя. Не търси възмездие. Не се оплаква и на нас “, показа Радка Балчева.

„ За него премията не е непременно, само че доста се радва. Много хора ни се обадиха през вчерашния ден от страната и чужбина, с цел да ни поздравят за оценката му. Някои не се сещахме кои са. Имаше хора, които не съм виждал от 50 години. Радват се и ни поздравяват “, добави брачният партньор ѝ.

„ Всичко това може да бъде реализирано с 30-те букви, които употребяваме от епохи “, сподели писателят

„ Георги постоянно е считал, че празникът на буквите би трябвало да е националният ни празник. Той доста обича да идва тук със фамилията си, почиват си на двора. На всички празници ние сме тук с двете фамилии – на Георги и на брат му Бойко.

Събират се, доста мощна връзка има сред двамата братя. Звънят по-рано и запитвам какво да им подготвя. Правя елементарни селски ястия – пиле каша, пиле с ориз, пиле с картофи, ориз с домати, салата доста обича. Обича да се разхожда из райграса, да помирисва пролетните дръвчета, да е измежду цветята, доста обича мириса на индрише, обожава аромата на босилек. И в творчеството си написа за ароматите, които желае да запази “, описа майката на писателя.

„ Много обича цветче на цъфналата ябълка, на череша, на вишна. И пчеличката, в случай че е там, е доста благополучен “, добави татко му.

„ С огромна емпатия се отнася и към животни, и към инсекти “, сподели още Радка Балчева.

Родители на Господинов отглеждат куче джак ръсел в Окоп, а в дома си в София той има Кавалер Кинг Чарлз шпаньол - Йори. Когато фамилията пътува, го оставя на хотел.

Наградата беше връчена на гала в Лондон

„ Вероятно ще се приберат вкъщи към неделя. Очакваме ги да дойдат при нас след завършването на образователната година. Преди това ние ще отидем при тях. Понякога идват единствено за събота и неделя, доста им харесва измежду природата. Може би това е едно от всичките му времеубежища. Тук му е доста умерено “, описаха още родителите на Господинов.

„ Всички негови книги съм чела по няколко пъти. Първият път го четеш през сълзи и си мислиш, че е претърпял даже литературните измислици, а пък аз не съм знаела какво му се е случвало “, показа неговата майка.

„ Пожелаваме му да написа все по този начин, че да допира читателите си. Той доста се грижи за тях, получава писма и им дава отговор. Неговите читатели са най-голямата му премия и задача. Писали са му, че поради негови книги са се съвземали в сложни моменти и са траяли живота си “, описа още тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР