Ден след деня на шегата отиваме на избори. Президентът Румен

...
Ден след деня на шегата отиваме на избори. Президентът Румен
Коментари Харесай

Шеф Иван Манчев направи обзор на политическата обстановка у нас

Ден след деня на шегата отиваме на избори. Президентът Румен Радев разгласи че следващият ексклузивен парламентарен избор ще е на втори април. Вече е ясно - на президента ще му се наложи да назначи следващото служебно държавно управление.  Радев  държи върха по брой формирани служебни държавни управления в демократичната ни история – досега четири. Предстои му да усъвършенства личния си връх и да сформира пети длъжностен кабинет.

Първият длъжностен министър председател, изпратен от Румен Радев в Министерския съвет, беше Огнян Герджиков. Той остана на поста 97 дни. Следващият - Стефан Янев, оглави две поредни служебни държавни управления. Първото просъществува 127 дни, а второто - съвсем 3 месеца. Най-дълго управлявалият длъжностен министър председател е Гълъб Донев. Към 3 февруари, когато ще бъде необуздано 48-ото Народно събрание, той ще е бил на поста цели 185 дни. Тези 185 дни ще се усилят, защото президентът разгласи, че Донев ще е идващият длъжностен министър председател. Като сметнем дните на служебните държавни управления, управлявали у нас от 2017 година до разпускането на този парламент, излиза, че страната ни е била на самобитен спешен режим съвсем 500 дни, или съвсем година и половина. Този период занапред следва да се усили с 5-ият кабинет на Радев.

Обзорът на миналите дни вършим с началник Иван Манчев. Той е безапелационен, че и в политиката, и в кухнята дозата е доста значима.

" Има си някакви стандарти и когато ги вложиш всичките артикули в една гозба, тя не става добре, тъй като търсиш да изпъква усетът, но той не изпъква, тъй като всичко е друго. Тюрлю гювеч, манджурляк. Аз по този начин му споделям – в действителност не става. Всъщност, както и в Народното събрание като има толкоз доста партии, те не стигат до добър консенсус. Защо? Защото егото е доста по-голямо, в сравнение с задачата за това, за което са там ", споделя ресторантьорът пред NOVA.

Егото, става известно, пречи и в кухнята, и в политиката. Отиваме на следващите изключителни избори. Въпреки месеците, които президентът даде на партиите, с цел да намерят път една към друга - път няма, а дупките се трансфораха в изкопи. Сега въпросът е какво ще съумеят да отметнат депутатите в последните дни на този парламент и дали небрежно гласувани текстове няма да основат още по-големи проблеми.

Дали партиите ще внимават какво приказват в този момент, с цел да могат на следващия ден да работят дружно, следва да забележим. Приликите и разликите в политиката и кулинарията търсим с началник Иван Манчев. Седемте обединения в Народното събрание, става известно, са прекалено много, с цел да се получи положително ядене, безапелационен е той. " Ако приказваме за месо - би трябвало да го подправим с 1-2 подправки най-много, с цел да може да подчертаем усета. Това, което би трябвало да се направи, е първо да търсим основите. Никой не обича да излиза от зоната си на комфорт. В България се оказва, че обичаме да тичаме на къси дистанции - единствено 50-100 метра, а дългата отдалеченост аз не я виждам – къде е дългата отдалеченост? ", пита риторично шеф-готвачът.

В последните си дни Народното събрание запретна ръкави да приема текстове за надзор над основния прокурор и за промяна в системата. Вместо това обаче заложиха на следващия скандал, който за малко не се трансформира във физически конфликт. " Винаги човек прави неточност. Тази неточност обаче е наложително да е осъзната, с цел да може да не я повтаря. Човек може да се върне обратно, да си поправи грешката, да си признае, че е сбъркал, че това, което е минало през него, е осъзнато, с цел да може в никакъв случай повече да не го повтаря. Ако не си осъзнаем грешките значи, че не сме се трансформирали. Вероятно и идващият парламент ще наподобява със същите тези артикули. Ами да, тъй като доста от нарицанията, които се говореха преди този момент, бяха извънредно крайни – и когато виждаш, че без една или друга партия не става, ти би трябвало да си смениш риториката. Трябва да внимаваш доста какво приказваш, къде и по какъв начин го казваш, тъй като не се знае другия ден какво ще се случи? А какво вършим ние? Ние сме царе на нарицанията, да наскърбяваме, да слагаме етикети ", споделя още началник Манчев.

И до момента в който вървим от 48-ото към 49-ото Народно заседание, от " ИТН " задвижиха процедурата за осъществяване на референдум за прекосяване към президентска република. Мотивите – през последните години Народното събрание се е изчерпал. Темата не е обсъждана с Румен Радев, само че пък  и към какъв вид парламентарна република са се засилили хората на Слави, по този начин и не стана ясно. 

" Влизайки в политиката, би трябвало да се знае, че би трябвало да си почтен, би трябвало да си виновен, би трябвало да си транспарантен в това, което правиш. Не може да работиш по този метод. Ето неговата партия падна – не тъй като те нямат хрумвания, не тъй като нямат мисъл, само че те не съблюдаваха разпоредбите ", разяснява събеседникът ни тази седмица и добавя: " Парламентарната народна власт в България към този момент е 30 години и като такава тя се е потвърдила като система, която ръководи всички процеси в България. Аз не считам, че ние сме взели всичко от нея, с цел да може да кажем, че тя не става. Идеята на готвача, на майстора не е да изхвърли всичко и да стартира на чисто, а да търси вид. Напротив. В едно ядене, когато го правиш, ти не изхвърляш нищо, всичко използваш в името на това то да стане положително ядене – от кокалите ще направиш сос, от зеленчуците ще направиш бульон и всичко това, с цел да може всичко, което имаш, го употребяваш. А какво желаеме в този момент да създадем? Решихме, че след една година и половина не може да създадем обикновено държавно управление и в този момент внезапно отиваме на президентска република. Има потвърдени демокрации - Франция, Америка са с потвърдени президентски републики, само че там властта е доста централизирана, а тук властта се разпределя сред всички и всеки би трябвало да носи отговорност за това ".

И до момента в който депутатите ни не пропущат опция да се скарат по която и да било тематика, синдикатите пресмятат, че с цел да може един човек да живее от малко малко обикновено, би трябвало да има най-малко 1351 лв. на месец. Ако за готвача е наложително клиентът да излиза от ресторанта ухилен, то за политиците усмивката на гласоподавателя е значима главно когато гласоподава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР