Ден преди свикването на 47-то Народно събрание, не спират коментарите

...
Ден преди свикването на 47-то Народно събрание, не спират коментарите
Коментари Харесай

Проф. Огнян Герджиков пред ПИК: Четворната коалиция е взривоопасна. Вземат ли партийните интереси връх, кабинетът ще се разтури догодина. Странно е шефът на НС да се върти на ротация

Ден преди свикването на 47-то Народно заседание, не стопират мненията за неговото бъдеще, както и въпроса " ще го бъде ли " новия кабинет. Противоречията в Четворната коалиция, която се заформя в името на " смяната за положителното на България ", занапред вещаят остри различия и неустойчивост. Вчера лъсна и унизителният “пакет”, изтъргуван от ДСБ - шефът на Народното събрание ще се върти на “ротация” за 1 година. Първа ще има достойнството Корнелия Нинова.

Политическата обстановка разяснява особено за ПИК видният правист и политик проф. Огнян Стефанов Герджиков, ръководител на 39-ото Народно заседание (2001 - 2005).

- Проф. Герджиков, по какъв начин ще коментирате концепцията за ротационен принцип на ръководителя на Народното събрание?
свързани новини10700на 21.11.2021110098на 27.10.2021
- За пръв път слушам това. Но не виждам нищо, което да е изключително притеснително. Малко необичайно ми наподобява, признавам си.

- Това не опонира ли на Конституцията?

- Ами както може да се смени, да кажем, ръководителят по средата на мандата,така може те авансово да го заложат между тях като спогодба. Не виждам някакво несъгласие. Нека се изкажат и конституционалисти, които са по-тесни експерти в материята. Аз не се занимавам с конституционно право, с цел да бъда безапелационен, само че моят прочит е, че е необичайно, само че не виждам нещо, което да е неправилно.

- Ще ви помоля за една прогноза - по какъв начин виждате бъдещето на 47-ия парламент, който ще се конституира на следващия ден?

- Смятам, че ще се сформира кабинет. В това съм 99,9% уверен. Не мога обаче да предвиждам какъв брой дълго ще просъществува. Ще ми се да изкара цялостен мандат, само че вероятността да не съумеят дълго да работят дружно, не е дребна. Така че няма да е изключено, да кажем следващата година по това време, кабинетът да се разтури и ще би трябвало да се избира отново. Разбира се, не ми се желае това да става. Надявам се това да не става, само че не го изключвам.

- Кое ви навежда на тази мисъл, че може да има подобен къс живот този кабинет?

- Ами това, че обединението е четворна. Ние мъчно задържаме трайно и безпроблемно ръководство, когато има такива обединения. Често пъти партийните ползи стартират да взимат връх. И това е нещото, което ме кара да не изключвам един подобен миг. Още повече, че това е една разнородна коалиция - на дясното, на лявото. Така че това единствено по себе си в някаква степен е взривоопасно. Дано да преодолеят политиците тяснопартийните си ползи и да съумеят да работят дружно в границите на целия мандат. Много ми се желае това да стане. Защото това е положително и за България.

- Така е. Защото ни чака и тежка зима, и икономическа рецесия, и пандемия, която не стихва.

- Да, в случай че няма единение и съгласие, нещата отиват на зле. Точно по тази причина доста ми се желае да кабинетът да изкара мандата си.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР