Ден преди Коледните празници все още не е ясно дали

...
Ден преди Коледните празници все още не е ясно дали
Коментари Харесай

Парламентът спешно ще се опита да удължи срока за по-ниския ДДС на заведенията

Ден преди Коледните празници към момента не е ясно дали понижената поради коронавирус ставка на Данък добавена стойност за заведенията, спортните зали, книгите и някои бебешки артикули ще може да се ползва след 1 януари 2022 година Обещание на новата коалиция има, само че е нужна смяна в Закона за Данък добавена стойност, с която да се удължи срокът на деяние на по-ниския налог. Той беше избран на 9% през 2020 година като тип антикризисна мярка до края на 2021 година

В Коалиционното съглашение на четворната коалиция беше записано, че по-ниският Данък добавена стойност ще бъде непокътнат до края на коронавирус рецесията. Такива са и упованията на бизнесите, които ползват понижената ставка.

В Народното събрание към този момент има импортирани два плана в тази посока - единият е на ГЕРБ, а другият на депутати от Има Такъв Народ. Народните представители обаче взеха решение да почиват сред 24 декември и 3 януари. Така депутатите ще имат единствено утрешния ден за реакция, което не е невероятно - на доктрина текстът може да бъде гласуван в зала на първо и второ четене за един ден. По информация на " Капитал " това към този момент е и желанието на ръководещото болшинство. Ако това не се случи обаче, евентуално на депутатите ще им се наложи да работят изключително сред празниците.
Двата плана
В момента на уеб страницата на Народното събрание са оповестени два плана за смяна в Закона за Данък добавена стойност - на ГЕРБ и на Има Такъв Народ. От ГЕРБ оферират понижената ставка от 9% за заведения, бебешки пюрета и памперси, спортни зали, книги да продължи да се ползва до края на 2022 година
Реклама
Предложението на Има Такъв Народ е малко по-различно - по-ниският Данък добавена стойност да може да се ползва до края на изключителното състояние. Този текст се припознава и от Министерството на финансите. Подобен период е записан и в плана за смяна на Закона за Данък добавена стойност, импортиран в Народното събрание от втория длъжностен кабинет. Време да се одобри целият законопроект до края на годината обаче няма, по тази причина депутатите ще се опитат да гласоподават единствено тези текстове от нормативния акт, които касаят ниската ставка.

Ако не съумеят, депутатите очевидно ще го довършат при започване на идната година. В този случай обаче заведения за хранене и търговци ще са в цялостна неизясненост какво Данък добавена стойност да начислят. Вероятно множеството ще разчитат на гласоподаване със задна дата и ще употребяват ниската ставка.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР