Ден и половина по-късно*, ситуацията в Украйна е сериозна, но

...
Ден и половина по-късно*, ситуацията в Украйна е сериозна, но
Коментари Харесай

Ден и половина по-късно: Далеч от прогнозата, че отбраната на Украйна бързо ще се разпадне |

Ден и половина по-късно*, обстановката в Украйна е сериозна, само че надалеч от вчерашните прогнози, че украинската защита бързо ще се разпадне. Украинците се бият.

Снощи и тази заран евентуално най-опасна беше ситуацията в Южна Украйна.

Вчера съветския танков авангард пресече р.Днепър покрай Херсон, само че след това бяха унищожени или отстъпиха. Украинците в този момент са заели мостовете в региона.

Тази заран танков авангард влезе в Мелитопол. След стълкновение руснаците бяха унищожени или отстъпиха, а градът се отбранява.

И двата пробива биха основали доста съществено състояние за Украйна.

През Херсон се отваря пътя към Одеса и се пробива отбранителна линия по р.Днепър, която е естествена опора за ЗСУ, при положение на забележителен пробив по огромната гранична дъга.

През Мелитопол съветските сили биха могли да излязат в гръб на цялата оперативна група, сражаваща се в Донбас и да основат една от главните предпоставки за основаването на обкръжения (котли) в източна Украйна.

В Донбас сраженията са упорити, само че ЗСУ държат авансово квалифицираните си позиции. Нанасят проваляне на съперника и съумяват да вземат пленници. Изглежда, че настъплението от съветска територия северно от Луганск също е посрещнато на авансово готови позиции във вътрешността в украинската територия, защото е спряно почти по поречието на р.Айдар.

Към момента пробив от Донецк към р.Днепър (вероятно в региона на Днипро) или от Луганск в гръб на Харков наподобяват малко евентуални.

При Харков от през вчерашния ден сутринта се водят сражения. Първите опити за бързо обграждане на града бяха отбити. От там пристигнаха и първите фотоси на унищожени съветски танкове. За момента е ясно, че се водят сражения и бързия пробив към р.Днепър (Днипро) и в тила на оперативната група в Донбас са предотвратени.

В региона на Ахтирка през нощта имаше боеве, като украинците взеха няколко пленници. Не е ясно дали това са местни боеве за въздържане на украинските сили, или вероятен удар в посока Полтава и р.Днепър (Кременчук).

В Североизточна Украйна ударът през Суми за в този момент е несполучлив и украинците удържат позициите си. След сражения през вчерашния денонощно, тази заран руснаците са завладели Конотоп и евентуално могат да настъпват към Киев през Нижни. Триъгълникът Конотоп-Чернигов-Нижни, въпреки да не беше част от блицкрига на Русия („ дълбока интервенция “, в случай че използваме техните термини) е една от сериозните зони за защитата на Киев.

Сраженията към Киев започнаха с съветски еквивалент на Маркет-Гардън (или Fall Gelb). Хеликоптерният десант при летище Гостомел (северозападните околности на Киев) докара до свалянето на няколко машини (сред тях два Ка-52, които са най-съвременните съветски образци), само че летището беше завладяно. Следобед и вечерта (24.02) летището беше взето назад, а съветската бойна група – изгубена.

Основните съветски сили – танкови и механизирани от Белорусия и въздушнопреносими не идват в точния момент. Въздушнопреносимите са пренасочени към Могильов (Белорусия), откъдето ще се включат в боевете (вероятно към Чернигов).

Тази заран до Киев доближават съветските танкови и механизирани сили настъпващи от Белорусия през Припят и Чернобил. Първоначалния маршрут е препречен от взривен мост при Иванкив. Челните съветски колони се насочат непосредствено към Гостомел, където имат провали. ЗСУ са на позициите си.

Две съветски разузнавателно-диверсионни групи с няколко пленени украински транспотни машини и бойци в украински униформи влизат в крайния квартал на Киев „ Оболон “, само че бързо са хванати или унищожени.

По-рано съветски сили, заобикаляйки Чернигов, настъпват в тесния сектор сред р.Днепър и р.Десна. Получили са провали и са отстъпили.

Сега наподобява, че след отбиването на опита при Гостомел, съветските старания се насочват по другото главно направление от Беларус – Могильов-Чернигов-Киев. При Чернигов се водят боеве. Руснаците струпват съществени сили, само че регионът не е най-подходящия за танкове. Съобщава се за съществени загуби от съветска страна.



Доц. доктор Георги Цветков

Обобщение


Огромно напрежение за Украйна.

Флотът е претърпял съществени загуби.

Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана са ударени мощно, само че още съумяват да смъкват ракети и самолети, да пречат на съветската активност и даже да нанасят удари.

Тази заран украински ракетни комплекси „ Точка-У “ са направили удари върху съветско военно летище в региона на Ростов на Дон.

Русия необятно употребява диверсанти (цивилни) за маркиране на обекти (маяци за насочване) и пътища.

В Териториалната защита на Украйна се записват доста доброволци, а както сочи случая с диверсионно-разузнавателните групи в Киев – въоръжени жители (или даже бдителни) са от огромно значение.

Сухопътната интервенция се състои главно в битка за информационни възли. Украинската територия е огромна и по принцип налична, само че за толкоз надълбоко нахлуване руснаците се нуждаят от основни пътища.

След като първият опит беше отбит, руснаците евентуално ще се опитат да съсредоточат повече сили на основните посоки и изключително към Киев, само че това ще докара до огромни загуби. Другото е да се опитат да се разпрострат отвън основните пътища, само че по тази причина ще им трябват доста сили. Следим.

За България

Украйна ще се нуждае от противотанкови (ПТУРК, РПГ) и противовъздушни средства (ПЗРК), артилерийски муниции, муниции за стрелково оръжие (евентуално и стрелково оръжие), както и оптични принадлежности и сигурно медицински артикули. За последното никой не може да възрази като помощ. За останалите – имаме съществени количества руски мостри, които могат да бъдат платени съюзни стратегии, а след това да бъдат възобновени от ново произвеждане.

А с цел да не му хрумне на някой да прави провокации сред р.Дунав и р.Велека – първо разполагане, а след това придобиване на радари, противовъздушна/противоракетна защита и брегови ракетни комплекси. За останалото – идващият път.

*Обзорът на преподавателят по национална сигурност доцент доктор Георги Цветков е валиден за обстановката към 15:00 ч. на 25.02 и е въз основата на открити източници. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР