Демонстранти и полиция влязоха в сблъсъци за втора поредна вечер

...
Демонстранти и полиция влязоха в сблъсъци за втора поредна вечер
Коментари Харесай

Втора вечер протести в Тбилиси, сблъсъци между полиция и протестиращи

Демонстранти и полиция влязоха в конфликти за втора поредна вечер по време на антиправителствените митинги в грузинската столица.

Сощи органите на реда още веднъж използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да разпилян митингите против по този начин наречения закон за задграничните сътрудници, който съгласно критиците му тласка страната към авторитаризъм.

В разгонването на стачкуващите участваха стотици служители на реда, които бяха струпани по улиците към постройката на Народното събрание. За разлика от конфликтите предходната вечер този път нямаше мятане на коктейли " Молотов " и камъни от страна на стачкуващите, въпреки че минимум една кола на силите на реда беше преобърната, осведоми Българска телеграфна агенция.

GEORGIA: MASSIVE PROTESTS IN TBLISI AGAINST A DRAFT LAW ON " FOREIGN AGENTS "

that critics say highlights the country’s democratic backsliding & pushes it closer to RUSSIA!

Разнеслият се сълзотворен газ над централния столичен бул. " Руставели ", където се намира Народното събрание, накара най-малко част от хилядите стачкуващи да се отдръпват.

Протестът стартира още следобеда с шествие по " Руставели " към постройката на Народното събрание по случай Международния ден на дамата.

GEORGIA: POLICE USED WATER CANNONS DURING THE MASS PROTESTS IN TBLISI!

MESSAGE OF PROTESTERS:

" National objective of Georgian people is Euro-Atlantic integration and we stand ready to defend it. GEORGIA IS EUROPE.
GEORGIA WILL NEVER BE RUSSIA "

Вечерта пред Народното събрание се бяха събрали хиляди хора със флагове на Грузия и Европейски Съюз и скандираха " Не на съветския закон ".

Репортери на Ройтерс чуха множеството, което се стече на улицата пред Народното събрание и препречи придвижването, да пее химните на Грузия, Украйна и Евросъюза.

Според очевидци част от стачкуващите са пробвали да влязат в постройката на законодателния орган, което провокирало силовата интервенция на полицията.

Няколко души са задържани по данни на грузинското издание " Джорджия тудей ".

The second day of protests in.
Journalists report that there are already more than 5,000 people near the country`s parliament building.

По оценки на наблюдаващи на снощния митинг е имало с сред 10 000 и 15 000 души повече спрямо вторник вечерта.

По данни на министерството на вътрешните работи 77 са общо арестуваните по време на първите конфликти във вторник вечерта, които избухнаха след приемането на закона на първо четене. Нормативният акт планува организации, получаващи повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се записват като " задгранични сътрудници ", в противоположен случай да им се постановат обилни санкции.

Управляващата партия " Грузинска фантазия " споделя, че при написването на закона е употребен като пример подобен американски нормативен акт, действителен от 30-те години на предишния век. Според съперници на законопроекта като президента Саломе Зурабишвили той припомня на закон, който Русия одобри през 2012 година, който беше употребен против критици на властта, и може да навреди на възможностите на Грузия да влезе в Европейски Съюз.

GEORGIA: MASSIVE PROTESTS IN TBLISI AGAINST RULING PARTY, AFTER PARLIAMENT INITIALLY BACKED A DRAFT LAW** ON " FOREIGN AGENTS "

Police are using water cannon and papper spray to disperse.

В изявление за Си Ен Ен Зурабишвили прикани управляващите да се въздържат от приложимост на мощ против стачкуващите и окачестви Грузия като жертва на експанзия от страна на Москва, която по думите ѝ е решена да резервира въздействието си в района на Кавказ.

" Очевидно Русия няма да се откаже елементарно, само че тя губи войната си в Украйна ", сподели тя.

Миналата година Европейски Съюз попари очакванията на Грузия за приемане на статут на страна кандидатка за участие с претекста, че Тбилиси би трябвало да форсира промените в области като върховенството на закона.

" Новият закон влиза в директно несъгласие с оповестените желания от грузинските управляващи за приемане на статут на страна претендент за присъединение към Европейски Съюз ", обявиха евродепутатите Мария Калюранд и Свен Миксер, които са значими фигури в връзките сред Европейски Съюз и Грузия. " Целта на новия закон е под прикритието на основаването на бистрота да стигматизира активността на организациите на гражданското общество и медиите. "

Вчера водачите на митинга призоваваха стачкуващите да не дават на депутатите да влизат в постройката на Народното събрание, до момента в който мярката не бъде оттеглена.

За през днешния ден бяха планувани парламентарни разисквания по нея, само че съгласно локални медии дебатите са отсрочени. Вчера ръководителят на Народното събрание Шалва Папуашвили изиска законът да бъде оценен от Венецианската комисия.

Зурабишвили разгласи, че ще наложи несъгласие на закона, до момента в който съгласно вносителите му той е необходим за обезпечаване на по-голяма бистрота в активността на организациите, финансирани от непознати страни. Парламентът може да отхвърли ветото.

Въпросът с приемането на закона задълбочи несъгласията сред ръководещите от " Грузинска фантазия " и Зурабишвили, която е проеевропейски политик и някогашен представител на тази партия, който обаче се разграничи от нея, откакто през 2018 година беше определена за държавен глава с нейна поддръжка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР