Демокрацията и развитото общество са немислими в отсъствието на социална

...
Демокрацията и развитото общество са немислими в отсъствието на социална
Коментари Харесай

Радев: Нормираният работен ден, платеният отпуск и пенсиите са права, извоювани с цената на много жертви

" Демокрацията и развитото общество са немислими в отсъствието на обществена правдивост. Без осъзнатото и всекидневно отстоявано схващане, че триумфът може да е общ, единствено в случай че се гради на почтен труд ". Това написа във Facebook президентът Румен Радев във връзка Деня на труда - 1 май. По думите му нормираният работен ден, здравното обезпечаване, платеният отпуск и пенсиите през днешния ден са права, извоювани с цената на доста жертви.

" Тяхното качество и спазването им са индикатор за зрелостта на обществото ни. Наша обща задача е да отстояваме идеята на обществената правдивост, тъй че българите решително да възнамеряват и градят своето бъдеще в личната си страна ", написа още Радев.

" Кризите през последните години и последствията от войната в Украйна засегнаха надълбоко обществото ни и изостриха обществените неравенства. Затова дълг на всички институции е да почитат и пазят резултатите от труда на българите и да не ги разхищават. Само солидарни и сплотени, работейки за ползите на България, можем сполучливо да преодолеем тестванията на днешния и на утрешния ден ", показва още Румен Радев.

От президентството ще разгласят през днешния ден по кое време президентът ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, предвижда Нова тв. По силата на член 99 от конституцията, Румен Радев ще разпореди мандата на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление - ГЕРБ-СДС.

Това стеснява опциите за договаряния сред " Продължаваме промяната - Демократична България " и партията на Бойко Борисов. Във вторник се чака вторите на изборите да показват имената на състав на кабинет по апела на ГЕРБ.

От ГЕРБ към този момент оповестиха, че в случай че не съумеят да реализират консенсус, те ще предложат държавно управление със собствен министър-председател, а откакто вземат мандата, ще продължат договарянията с останалите политически партии в 49-ото Народно събрание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР