Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим,

...
Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим,
Коментари Харесай

Румен Радев: Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим

Демокрацията и правовата страна са фундаментът, който би трябвало да възстановим, съобщи президентът Румен Радев в първото си послание към народа и Народното събрание, откакто постави клетва за втори президентски мандат.

„ Текущите рецесии, които се изострят и използват от задкулисието, не трябва да отклоняват вниманието от стратегическите цели. Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дълготрайните цели на нацията, надалеч оттатък хоризонта на политическите мандати - преодоляването на демографската криза; оправянето с бедността и неравенствата; повишението на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните ползи и достойнство; одобряване на позитивния облик на страната ни на открито “, сподели Румен Радев, представен от прессекретариата си.

В обръщението си Румен Радев акцентира, че поддръжката на българите за него и Илияна Йотова е най-меродавната оценка за комплицираните решения, които двамата са взимали по време на първите пет години на „ Дондуков “ 2.

„ Първият президентски мандат се случи в трагично време, в което остарелият, властнически модел на ръководство доближи своя разцвет, до момента в който в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше “, съобщи Румен Радев и открои гражданските митинги от 2020 година „ против едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, против бедността, безпътицата и безправието “. Държавният глава уточни, че упованията на жителите от президентската институция надалеч са надхвърляли пълномощията, които Конституцията ѝ отрежда.

„ Налагаше се по едно и също време да катализираме публичната промяна, само че и да бъдем стожер на стабилността в интервал на остра рецесия на доверие в политическата класа “, съобщи Румен Радев.

По думите на президента, митингите са отприщили процеса по възобновяване на демокрацията и законността, само че демонтажът на завети властови модел ще отнеме време.

Като провокации пред обществото през идващите години той дефинира връщането на доверието в институциите и справяне с партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и дълбокото обществено разслоение. „ Наивно е да мислим, че откакто повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от през днешния ден за на следващия ден ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията “, сподели от парламентарната естрада президентът Радев.

В обръщението си президентът акцентира, че първото предусловие за триумфа на обществото е свободата и достолепието на личността. „ Демокрацията и правовата страна са фундаментът, който би трябвало да възстановим “, сподели Румен Радев.

Той изрази увереност, че в България е налице „ антимафиотски консенсус “, сплотяващ голямото мнозинство от честни българи и въпреки жителите да са дали своят вот за доста и разнообразни партии, са били водени от една вяра: за правдивост и правда.

„ Държавата отсега нататък не трябва да се ръководи през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията би трябвало да бъде съкрушена, с цел да оцелеем като страна и общество “, акцентира Румен Радев и уточни, че сега има историческа опция да върнем България в руслото на закона.

Според президента от това зависят всички други положителни планове, а без подсилване на държавността, страната ни не може да разгърне големия си капацитет. „ Партиите и политиците, които споделят идеята в България да се откри върховенството на правото и здрава и транспарантна медийна среда, да се построи добре уредена страна с ефикасни институции, могат да разчитат на разбирането и поддръжката на президентската институция “, акцентира Румен Радев и още веднъж съобщи, че без бърз, съдбоносен пробив в промяната на прокуратурата и правосъдната система ще се отвори път за реванш на статуквото.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР