Демокрацията е скъпа. През последните години сме похарчили 710 млн.

...
Демокрацията е скъпа. През последните години сме похарчили 710 млн.
Коментари Харесай

Петър Чолаков: Демокрацията е скъпа

Демокрацията е скъпа. През последните години сме похарчили 710 млн. лева за избори, а скоро тази сума може да доближи и един милиард. Това сподели в предаването „ Тази неделя " политологът Петър Чолаков.

Според него изборите би трябвало да бъдат 2 в 1 дружно с европейските. В противоположен случай изборната интензивност ще бъде извънредно ниска и няма да има представителност.

Той уточни, че конституционните промени са направени преждевременно и некадърно и по тази причина се е стигнало до неуместни обстановки в написаните текстове.

Според политолога в служебния кабинет би трябвало да има политически фигури от другите политически сили.

Преподавателят по конституционно право доцент Борислав Цеков счита, че Димитър Главчев е най-подходящата фигура за длъжностен министър.

Той съобщи, че не приема съществено политическите заклинания и клишета за „ ярки партийни фигури " в служебното държавно управление. „ Ние въпреки всичко избираме държавно управление, а няма по-политически постове от тези на министри, наред с народните представители. Идеята, че ще извадим някакви админи, без какъвто и да било политически опит, от техните офиси и канцеларии е освен несериозно, само че е и нездравословно за страната ", съобщи той.

Според него има разлика сред административен и политически опит. Само първото не е задоволително, с цел да се ръководи страната. Той даде образец със Стефан Софиянски, проф. Огнян Герджиков и проф. Георги Близнашки.

„ Никакъв казус няма да има, в случай че забележим политически фигури. Целият въпрос е по какъв начин те реализират активността на кабинета и дали ще позволен тези неприятни прецеденти от последните години за потреблението им директно от президента за ръководство на страната. Някои служебни министър председатели и министри е опитваха да взимат дълготрайни решения и да вършат кадрови чистки. Това не би трябвало да се позволява ", съобщи Цеков.

Сега отговорност за министрите носи министър-председателят, а за него отговорност носи президентът. „ Министрите дават отговор също пред президента, само че посредством министър-председателя ", разясни конституционалистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР