Демократична България взе страната на ИТ сектора в спора със

...
Демократична България взе страната на ИТ сектора в спора със
Коментари Харесай

ДБ взе страната на ИТ сектора в спора с Асен Василев за вдигането на осигуровките

" Демократична България " взе страната на ИТ бранша в разногласието със спрягания за предстоящ финансов министър Асен Василев по. Василев предлага таванът да се обвърже със междинната работна заплата, което евентуално ще докара до повдигане на сумата от сегашните 3000 лева на към 3400 лева

В момента хората с най-високите заплати у нас не заплащат осигуровки върху горницата над 3000 лева, което прави данъчно-осигурителната тежест на процедура регресивна – т.е. богатите заплащат по-малко, а бедните повече.

В петък в централата на " Да, България " е извършена среща сред представители на асоциациите от бранш " Информационни технологии " с ръководителя на парламентарната група на Демократична България Христо Иванов и депутатите Ивайло Мирчев и Божидар Божанов.

Единодушно е подкрепена позицията, че прагът на оптималния застрахователен приход не би трябвало да се усилва през 2022 година

" Предложеното от съпредседателя на " Продължаваме промяната " Асен Василев нарастване на оптималния застрахователен предел с 15% от следващата година визира най-вече ИТ бранша, където трудовите хонорари са високи, само че който работи на ярко и обезпечава най-голяма добавена стойност в стопанската система ", разясниха от Демократична България.

Работодателите в сектора, които от дълго време са създали своите бюджети за 2022 година, са изразили неразбиране, че се стартират промени в данъчно-осигурителното законодателство в " 12 без 5 " и без всякакво разискване. Те се притесняват, че това ще понижи конкурентоспособността на ИТ компаниите и е сигнал за несигурна данъчно-осигурителна среда в България пред непознатите пазари и фирмите майки.



Представителите на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската асоциация по осведомителни технологии (БРАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска работодателска асоциация новаторски технологии (БРАИТ), Българска стартъп асоциация (БЕСКО) и Фондация " Клъстер осведомителни и информационни технологии " (ИКТ Клъстер) са настояли за предвидимост в данъчно-осигурителното законодателство, както и измененията да се правят с присъединяване на всички заинтригувани страни. Според тях е нужна смяна на целия пенсионно-осигурителен модел, а не дефицитите в държавното публично обезпечаване да се покриват посредством увеличението на осигурителните прагове.

Христо Иванов е уверил работодателите от ИТ сектора, че няма съглашение за увеличение на оптималния застрахователен предел след извършените договаряния за сформиране на съдружна управническа стратегия сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

Той е оповестил още, че Демократична България ще упорства в 47-ото Народно заседание измененията в осигурителното законодателство да влязат в действие най-рано от 2023 година, и то след изчерпателен спор.

Ивайло Мирчев е напомнил, че Демократична България още от учредяването си през 2018 година твърдо и поредно отстоява позицията да не се усилва оптималният застрахователен предел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР