Демократична България внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за

...
Демократична България внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за
Коментари Харесай

Демократична България внесе законопроект за изменение на Изборния кодекс

" Демократична България " внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение на Изборния кодекс, с който се вкарват преброителни центрове, осведоми пресцентърът на обединението.

Заявката на Демократична България за нововъведението бе направена незабавно след гласуваното на първо четене връщане на хартиената бюлетина. Преди да внесе законопроекта си, във вторник в 13 ч. Демократична България организира в зала " Изток " общественото му разискване, в което участваха представители на другите парламентарни групи и на неправителствени организации. Представители на Централната изборна комисия не можаха да вземат участие, тъй като при гласуването не е събрано болшинство за присъединяване на нейни членове в дебата.

Депутатите от Демократична България Надежда Йорданова и Божидар Божанов показаха пред участниците в разискването задачите и главните характерности на преброителните центрове.

Въвеждането им се прави, с цел да се подсигурява честността на изборите, като се ограничи броят на недействителните бюлетини и следеният избор и се отстранят грешките от отмалялост и непросветеност.

Териториите на общините (при локални избори) и на многомандатните изборни региони ще бъдат разграничени на преброителни сектори, като един преброителен сектор обгръща 20 000 гласоподаватели. Ако общината е по-малка, ще има един сектор, при повече – спомагателен преброителен център. При градовете с районно разделяне центровете ще е са в границите на административните региони. Преброителните комисии ще се назначават от районните или от общинските изборни комисии, ще са формирани от представители на парламентарните партии съразмерно на размера им и ще бъдат толкоз огромни, колкото общинските комисии. Моделът е тестван сполучливо още през 2012 година в Бобошево.

“Преброителната комисия ще е като трансмисия сред секционните и районните или общинските изборни комисии, съгласно типа избори. На тях би трябвало да гледаме като на помощни органи ", изясни Надежда Йорданова.

В изискванията на смесено гласоподаване - с машини и с хартиени бюлетини, секционните комисии няма да броят бюлетини. В тях единствено ще се разпечатва машинният протокол, ще се отбелязва броят на подписите на гласувалите, броят на получените и унищожени бюлетини. А протоколът, дружно с флашките, хартиените бюлетини и разписките от машинния избор отиват дружно с представителите на секционната комисия в преброителния център.

Там се гледа дали има толкоз бюлетини и машинни разписки, колкото са маркирани в протокола на секционната комисия. Разделят се бюлетините на действителни и недействителни, след това се броят по партии, след това по преференции. Целият развой е открит за медиите и може да се излъчва онлайн. Накрая всички документи, дружно с бюлетините, отиват в РИК/ОИК, която обобщава данните от машинното и хартиеното гласоподаване.

Депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов попита, дали по този начин няма доста да се забави оповестяването на изборните резултати. Йорданова и Божанов дадоха отговор, че процесът даже ще се форсира, както сочи образецът от Бобошево, тъй като ще се избегнат грешките.

Членовете на преброителните комисии ще са свежи - ще стартират да работят вечерта, а не да броят, откакто през целия ден са били в изборното помещение, каквато бе до момента задачата на секционните комисии. А членовете на секционните комисии, които до момента по този начин или другояче пътуваха до общинските или районните, откакто брояха, в този момент ще пътуват скоро след края на изборния ден отново до там, тъй като преброителните центрове ще са в същите или прилежащи здания. Така ще се резервира рамката за оповестяване на резултатите 24 часа след привършване на изборния ден.

Лидерът на " Български напредък " Стефан Янев допусна, че в София ще има потребност от 500 центрове и се загрижи за увеличението на административните разноски. Георг Георгиев от ГЕРБ също попита, дали не се раздува администрацията с преброителните центрове. Божанов изясни, че центровете може да са 500 в цялата страна, а разноските могат да са понижат, като се понижи броят на секционните комисии, които ще правят по-малко работа - броенето ще е в центровете.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи пък предложи сканиращи устройства, които да показват на гласоподавателя дали е сбъркал, с цел да не му е невалидна бюлетината. Божидар Божанов отговори, че в случай че има скенери, софтуерът на скенера и на машината ще са под въпрос и ще стартират още веднъж подозрения за интервенция.

Искрен Митев от “Продължаваме смяната " попита, дали да не се занижи критерият за недействителност на бюлетините, тъй като доста от тях незаслужено са обявявани за такива. Според Божанов главната хипотеза е не, че СИК-овете съзнателно фалшифицират избор, като вършат бюлетини невалидни, а че постоянно бъркат от отмалялост.

Румен Йончев от " Български напредък " се усъмни, че 20 000 гласоподаватели е невисок предел, тъй като най-малко половината българи не гласоподават, а и мнозина ще гласоподават с машини, заради което в преброителните центрове действително ще се броят едвам по 5-6 хиляди бюлетини. От Демократична България дадоха отговор, че въпросът на какъв брой гласоподаватели да се пада един преброителен център предстои на полемика и смяна.

Александър Ненков от ГЕРБ сложи въпроса, от кое място ще се намерят хора за тези преброителни комисии, откакто партиите едвам смогват да попълнят секционните. Отговорът частично бе в това, че съставът на секционните комисии може да се понижи. От последвалите думи на Ненков стана ясно, че ГЕРБ е податлив да поддържа концепцията на Демократична България за преброителни центрове единствено лимитирано, пробно.

Александра Константинова от “Прозрачност без граници " заявява безапелационната поддръжка на неправителствената организация за въвеждането на преброителните центрове, тъй като, по думите ѝ, това е главен инструмент за понижаване на следения избор – противоположната връзка с дребната секция кой по какъв начин е дал своя вот, се раздира.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР