Демократична България, БСП за България и Български възход се отзоваха

...
Демократична България, БСП за България и Български възход се отзоваха
Коментари Харесай

ПП обсъди приоритети си с ДБ, БСП и Български възход

" Демократична България ", " Българска социалистическа партия за България " и " Български напредък " се отзоваха на поканата за диалог в Народното събрание, с цел да обсъдят декларацията с четирите съществени национални целта на " Продължаваме промяната ".

От Политическа партия формулираха 4 национални цели по този начин:
Развитие на конкурентна и новаторска икономика; Гарантиране на национална сигурност и господство на правото; Постигане на енергийна самостоятелност и стабилно развитие; Намаляване на неравенствата и достъп до качествено обучение и опазване на здравето.
От ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " нямаше представители на срещата.

" Никакви диалози с никого не са водени във връзка с личен състав на един възможен кабинет ", беше безапелационен акад. Николай Денков, който през днешния ден получи от президента втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление в 48-ото Народно заседание.

Българска социалистическа партия обявиха, че няма да я поддържат, а от " Български напредък " имат възражения, само че до петък може да договарят, стана ясно на срещата за разискване на декларацията с цели.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия сподели, че България има потребност от постоянно държавно управление и политическа непоклатимост, като насочи и поздрави от името на левицата, че се прави опит за търсене на разговор. По думите му Българска социалистическа партия е разгледала в детайли текста на декларацията, в която са залегнали цели, засягащи данъчни, бюджетни и външнополитически въпроси, които от левицата не могат да одобряват.

" Българска социалистическа партия няма да поддържа оферти план на решение ", заяви Вигенин, само че удостовери поддръжката на Българска социалистическа партия за търсене на разговор:

" България има потребност от постоянно държавно управление и политическа непоклатимост, само че в това време не можем да се стремим към държавно управление поради самото държавно управление или поради властта, нито пък на цената на безпринципни взаимни отстъпки, които от наша позиция биха сринали в допълнение доверието в Народното събрание и в политическата система като цяло. На нас ни се коства, че една такава формула в най-хубавия случай ще направи подобен вид държавно управление, подвластно от инцидентни болшинства, и ще задълбочи политическата рецесия, вместо да я позволи ".

Кристиан Вигенин означи, че ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " имат общо 127 народни представители, които не са пристигнали и не вземат участие в диалозите. Трите обединения досега не се ангажираха в разговор с Политическа партия, което ни води до заключението, че нямат желание да поддържат вероятно декларация за целите и да поддържат държавно управление с втория мандат, разяснява той. 

Вигенин уточни,  че споделят главните цели, които са набелязани в плана, а точно развиване на конкурентна и новаторска стопанска система, гарантиране на национална сигурност и господство на правото, реализиране на енергийна самостоятелност, понижаване на обществените неравенства и достъп до качествено опазване на здравето и обучение.

В текста на плана обаче са залегнали оферти, по които нямаме единодушие. По тях не можем да вършим взаимни отстъпки и на този стадий по наша преценка те нито могат да бъдат извадени, нито могат да бъдат поправени, уточни Вигенин. 

Номинираният от Политическа партия за министър-председател Николай Денков разяснява, че проблемите са най-много в две направления - едната е обвързвана най-много с отношението към войната в Украйна и позицията на България в този спор, а втората  е обвързвана с изборния развой. Имахме полемика  и търсихме решения, това е вашето решение и ние го почитаме. Така, както вие оставихте вратата отворена за следващи полемики, от наша страна ще срещнете същото схващане, уточни Денков. 

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР