Деменцията е термин, обозначаващ набор от симптоми, сред които загуба

...
Деменцията е термин, обозначаващ набор от симптоми, сред които загуба
Коментари Харесай

10 храни, които предпазват от деменция

Деменцията е термин, обозначаващ набор от признаци, измежду които загуба на паметта или мисловни проблеми. Най-често заболяването визира хора над 65 години. Доклад, оповестен от Световната здравна организация, планува, че броят на хората, страдащи от деменция, ще се утрои в идващите 30 години в международен мащаб. Числото ще нарасне от 50 милиона на 152 милиона до 2050 година.

За да се оправи с тази сериозна заплаха, организацията започва акцията Глобална обсерватория деменция в интернет, която ще наблюдава напредъка в даването на услуги за хора със болестта и за тези, които се грижат за тях. Тя ще съблюдава съществуването на национални политики и проекти, ограничения за понижаване на риска и инфраструктура за обезпечаване на грижи и лекуване.

Деменцията се отнася до група мозъчно-свързани болести, които са най-вече прогресивни по природа и засягат паметта, когнитивните качества и държанието. Симптомите могат да се появят по-късно и да затруднят доста способността за осъществяване на ежедневните действия.

Болестта на Алцхаймер е най-честият тип деменция и съставлява 60-70% от случаите. Учените към момента не са съумели да открият същинската причина за болестта, само че най-много упрекват за това генетичните фактори.

Ето 10 храни, които подхранват мозъка и защищават от деменция. Следва да отбележим, че съгласно експертите, тези здравословни храни не подсигуряват нищо, само че те сигурно са положителни за цялостното здраве.

1. Плодове

Плодовете се смятат за същински „ мозъчни суперхрани„. Изследователите са разкрили, че боровинките защищават мозъка от оксидативен стрес и могат да понижат резултата на заболяването.

2. Зелени листни зеленчуци

Богати на витамин К и фолиева киселина, зелените листни зеленчуци също оказват помощ да се усили паметта и да се предотврати деменция.

3. Авокадо

Маите и ацтеките го наричали още заветен плод или плод на живота. Високото наличие на олеинова киселина в авокадото спомага за основаване и поддържане на миелин, който защищава нервната система и мозъка.

4. Куркума

Добрата остаряла куркума е фалшификация знамение. Според изследвания, хората, които постоянно я употребяват, демонстрират по-добри резултати при мозъчните проби.

5. Зехтин (екстра върджин)

Отличен източник на здравословни мастни киселини и растителни хранителни субстанции.

6. Риба

Като храна богата на омега-3 мастни киселини, рибата е доста добра за мозъка и неговите функционалности.

7. Ленено семе

Богато на омега-3 мастни киселини, за които е потвърдено, че понижават равнищата на холестерола. Също по този начин съдържат химични съединения, наречени лигнани, които защищават кръвоносните съдове от възпалителни увреждания.

8. Ядки

Те са най-хубавият източник на здрави ненаситени мазнини, а съгласно голям брой изследвания, при постоянно изразходване понижават риска от заболяването на Алцхаймер.

9. Киноа

Тя е богат на хранителни субстанции източник на протеини. Съдържа фибри, витамин Е и минерали, като цинк, фосфор и селен, които са значими градивни детайли за мозъчните кафези.

10. Боб

Бобът съдържа фибрите и многото витамини, които са потребни за мозъка, тъй като го зареждат със ужасно доста сила. Той намалява равнищата на холестерола и контролира равнищата на кръвната захар, в продължение на часове откакто сте го консумирали.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР