Делян Пеевски се държи като лидер на мнозинството, той съобщава

...
Делян Пеевски се държи като лидер на мнозинството, той съобщава
Коментари Харесай

Димитър Ганев, „Тренд“: Ако ГЕРБ победи в София, Борисов ще има по-силна позиция в „сглобката“

Делян Пеевски се държи като водач на болшинството, той оповестява главните вести

Такъв вид кандидатури като на Антон Хекимян, които не са партийни и целят излизане на поддръжката отвън обичайните партийни ядра, рискуват много постоянно да не бъдат припознати от обичайните симпатизанти на дадената партия. Ключово е Хекимян да бъде легитимиран от водача и главните политически лица – този развой сякаш стартира. Борисов се изрече за него, а Георги Георгиев (досегашният ръководител на общинските съветници от ГЕРБ, който се очакваше да бъде номиниран за кмет, б.р.) го съпровожда.

Така пред политологът от „ Тренд ” Димитър Ганев разяснява номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София.

На въпрос за какво водачът на ГЕРБ не е бил при представянето на Хекимян, както направи за претендентите в Пловдив и Варна, Ганев разясни: „ В тези случаи става въпрос за партийни претенденти. При Хекимян и при Терзиев двете съществени партии (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) си дават сметка, че с техни обичайни партийни симпатизанти няма по какъв начин да завоюват изборите. И двете обединения търсят и пробват с фигури, които са отвън партийните среди, да активизират спомагателна поддръжка ”, е мнението му.

С доста огромна степен на възможност политологът счита, че изборите в София ще се решат на втори тур, при което е прекомерно незадоволително да гласоподават единствено симпатизантите на ГЕРБ и Политическа партия. „ Ще имаме невиждана обстановка. Ако до момента сме имали балотаж сред десен и ляв претендент, в този момент ще има по-различна обстановка – Хекимян и Васил Терзиев. Има обаче цяла акция пред нас ”, сподели още той.

На въпрос дали има някакъв паралел сред издиганите от ГЕРБ преди време Анастас Герджиков и Цецка Цачева за президент и в този момент Антон Хекимян за кмет, той сподели: „ Не. Ако има някакви паралели, те са с проф. Герджиков и проф. Габровски. И е поради това, че ГЕРБ в последните две години, когато беше в политическа изолираност, заложи на лица отвън строгите партийни редици. Лица с престиж в своето професионално поле, което играеше роля за излизането на ГЕРБ от изолацията и търсенето на нова легитимация ”.

Ганев е безапелационен, че с номинацията на Хекимян ГЕРБ желае да завоюва София. „ Чувам интерпретациите за подарен мач. Не виждам никаква политическа логичност да се случва това. Какво ще стане след победа на ГЕРБ в столицата – няма да падне „ сглобката ”. Последица ще бъде, че салдото в болшинството ще бъде преместен към Борисов, който ще бъде в по-силна позиция и ще се възползва от това ”, разясни политологът.

Според него другият претендент за кмет на София – Вили Лилков, е получил два подаръка – от претендента на ПП-ДБ и от този на ГЕРБ. „ От Васил Терзиев – поради предишното на неговите родственици. Лилков наподобява като човек, който стои на избрани позиции. От ГЕРБ – Хекимян не е обичаен претендент за партията и по-консервативни техни симпатизанти биха могли да припознаят в Лилков опция ”, разясни той.

Политологът разяснява и митингите на енергетиците. Мнението му е, че Делян Пеевски от Движение за права и свободи се държи като водач на болшинството, тъй като оповестява главните вести. За недоволството добави: „ Това не са най-опасните митинги за властта. Опасните са тези митинги, които са с антисистемен темперамент ”, акцентира Ганев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР