Делян Добрев. сн: БГНЕС Макар първоначално да не подкрепи законовото

...
Делян Добрев. сн: БГНЕС Макар първоначално да не подкрепи законовото
Коментари Харесай

Все пак енергийният регулатор ще одобрява сделки


Делян Добрев. сн: БГНЕС

Макар в началото да не поддържа законовото предложение на Обединените патриоти да се дадат пълномощия на енергийния регулатор да утвърждава покупко-продажби в бранша и да редактира режима на осведомителен, в последна сметка в пленарна зала в четвъртък ГЕРБ поддържа на второ четене първичното искане.

Още през цялото време ръководещите се оповестиха срещу това право за Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) с претекста, че по този начин регулаторът получава изключителна мощност, която може да бъде употребена самоволно, защото не са регламентирани критериите, по които ще се произнася регулаторът по покупко-продажбите. Против новото пълномощие се разгласи и шефът на КЕВР Иван Иванов, то не бе подкрепено и на второ четене в парламентарната комисия и тя излезе с компромисен вид комисията да бъде осведомена за придобивания и сливания в енергетиката. Само за ден обаче ГЕРБ обърна позицията и е било взето политическо решение да се поддържа самодейността на съдружния сътрудник, стана ясно от думите на ръководителя на енергийната парламентарна комисия от ГЕРБ Делян Добрев, който и в четвъртък изрази запаси към този нов текст в Закона за енергетиката.

" Дават се спомагателни пълномощия на КЕВР, дали бе нужно, е малко противоречив въпрос, разяснява той пред публицисти в Народното събрание, откакто в тежък спор с Движение за права и свободи и без неговите гласове в последна сметка пълномощието бе признато.

" За да успокоим пристрастеностите – виждаме, че и сътрудниците от " Обединени патриоти ", и от Българска социалистическа партия настоявате доста за този текст, макар че имахме някои съмнения, имаме политическо решение да приемем текста ", сподели Добрев по време на дебата.

" Ние даваме тези пълномощия на регулатора, само че не даваме изчерпателно в законодателството какви са критериите, по които регулаторът ще преценя по кое време да утвърждава и по кое време да не утвърждава една договорка. Тези текстове могат да бъдат прецизирани в подзаконов нормативен акт “, изясни Добрев. Така КЕВР сама би трябвало да реши какви ще са критериите, по които ще ревизира покупко-продажбите с над 20 % от електоенергийни, газови и топлоснабдителни сдружения.

" Посланието, които изпратихте към вложителите, е, че без позволение от страната никой няма да може да прави бизнес в енергетиката или да излезе от този бранш. И по времето на Тодор Живков нямаше такава принуда ", възмути се след вота Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

Реално въпреки регулаторното утвърждение на енергийните покупко-продажби да беше импортирано най-много поради продажбата на активите на ЧЕЗ в България на неопитната и дребна " Инерком ", изобщо не е несъмнено дали въпреки всичко тя ще предстои на въведената инспекция. През ноември ще стане ясно дали договорката ще се завърши или " Инерком " няма да успее да откри 340 млн. евро с цел да заплати. Дори и да създаде незабавно критерии за одобрение на енергийни придобивки, КЕВР едва ли ще наруши правилото да не се вкарват нормативни условия със задна дата.

Останалите законови ремонти за извеждане на борсата на всички възобновими енергийни източници, топлофикации и фабричен централи с конфигурирана мощ над 4 МВ са консенсусни.

При второто четене на текстовете в отрасловата парламентарна комисия във вторник бе импортирано предложение, което на процедура ще лиши от достъп до контролирания пазар въглищните централи на предприемача Христо Ковачки и новата облага на някогашния транспортен министър Данаил Папазов – Топлоелектрическа централа " Варна ", която той купи от ЧЕЗ.

Поправката планува КЕВР да не дефинира разполагаемост на производители, чиято контролирана цена надвишава с повече от 10% прогнозната пазарна цена за годишния интервал. Досега всяка централа, която изиска квота от контролирания пазар на бита и дребния бизнес, трябваше да получи такава, а централите на Ковачки и на Папазов внесоха претенции за доста високи цени от 1 юли 2018 година, някои от които надвишават един и половина пъти пазарните.

Тази корекция се поддържа от бизнеса, който преди ден даже заплаши, че в случай че тя не бъде дефинитивно утвърдена в Народното събрание, ще излезе на митинг. От Асоциацията на организациите на българските работодатели припомниха, че през 2015 година бизнесът заплати насъбрания недостиг в енергетиката от 800 млн. лв. посредством увеличената такса " отговорности към обществото “ само че за смета на съглашение с кабинета на Борисов да се спрат всевъзможни нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електрическа енергия на непазарни цени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР