В Кюстендилско може да спрат да отглеждат череши – няма

...
В Кюстендилско може да спрат да отглеждат череши – няма
Коментари Харесай

Спират да отглеждат череши – няма кой да ги бере


В Кюстендилско може да спрат да отглеждат череши – няма кой да ги бере. Сериозен проблем за производителите на череши в Кюстендилско. Изправени пред неналичието на работна ръка за бране на плодовете, те оповестиха акция „ Набери си самичък “.

Вижте нашите предписания:
400 г замразени череши
2 с.л. мед
1 с.л. лимонен сок
4 с.л. кисело мляко
4 с.л. вода
2 листа мента
Начин на подготвяне:
Замразените череши (400 г) се смилат в блендер дружно с мед (2 с.л.), лимонен сок (1 с.л.), кисело мляко (4 с.л.) и вода (4 с.л.). Пасират се до хомогенна гладка примес. Сместа се трансферира в съд, подобаващ за фризер. Оставя се в камерата за 1 час. Готовото сорбе се разпределя на порции и се декорира с листа прясна мента.
Необходими продукти:
череши – 500 г
ракия – 500 мл
захар – 200 г
вода – 100 мл
карамфил – 1 зрънце
Начин на приготвяне:
За приготвянето на домашния ликьор от череши се избират добре узрели плодове. Измиват се и се слагат в огромен стъклен буркан или шише. Прибавя се зрънцето карамфил и ракията. Бурканът се затваря компактно и се оставя да престои на мрачно 40 дни. След това плодът се изважда и течността се прецежда. От захарта и водата се подготвя гъст захарен сироп, който се смесва с прецедената течност. Готовият ликьор се прехвърля в стъклена бутилка и се съхранява отново на мрачно.
Необходими артикули:
череши – 500 г
захар – 100 г
за тестото
брашно – 120 г
масло – 50 г
кисело мляко – 50 г
сода бикарбонат – 1 щипка
сол – 1 щипка
Начин на подготвяне:
Захарта се насипва отмерено в намазана с масло тавичка и се поставя във фурната да се карамелизира. Почистените от костилките череши се подреждат върху карамела и се пекат до омекване. Пресятото брашно и нарязаното на късчета масло се стриват на трохи. Прибавя се киселото мляко, разхвърляно със содата и солта, и бързо се замесва меко тесто.

Разточва се на кора с дебелина 5 мм, която се разстила върху карамелизираните череши, като леко се подгъва по края, с цел да доближи дъното на тавичката.

Пече се до златисто. Веднага след изваждането от фурната сладкишът се обръща в паница за сервиране. Паят се нарязва, откакто изстине.
Необходими артикули:
1 свинско бонфиле 600-700 г
25-30 череши
1 лайм
2 глави лук шалот
4 с.л. зехтин
2 с.л. олио
20 стръка свеж кориандър, сол на усет
Начин на подготвяне:
Приготвя се марината от едната глава лук-шалот, нарязан на ситно, половината кориандър, сокът от половината лайм и две лъжици зехтин.  Разбърква се добре. Бонфилето се почиства от ципите и слага в маринатата. Покрива се и се оставя в хладилника за два часа.

Черешите са почистват от костилките и се нарязват на ситно в купа. Добавят се нарязаната на ситно втора глава шалот, останалият кориандър, нарязан на ситно, останалият сок от лайм и зехтина. Разбърква се добре, покрива се и се оставя в хладилника, с цел да се смесят ароматите.

В бездънен тиган се загрява кокосовото масло (или олиото). Бонфилето се изважда от маринатата и се запечатва на мощен огън от всички страни. Добавят се 200 мл вода, покрива се и се оставя да се готви на спокоен огън за още 25 минути, като се обръща постоянно и съвсем всичката вода изври (ако имате термосонда, вътрешната температура на месото би трябвало да доближи 67-68 градуса).

Ако желаете, откакто запечатате месото, може да довършите готвенето във фурната на 180 градуса. Месото се изважда и оставя да почине 5 минути, преди да се нареже на порции. Сервира се поднесено с черешовата добавка и гарнитура по избор (при мен зелен боб на пара с карамелизиран лук-шалот).
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР