Делта вариантът набира скорост. В студиото на БНТ директорът на

...
Делта вариантът набира скорост. В студиото на БНТ директорът на
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Делта вариантът набира скорост

Делта разновидността набира скорост. В студиото на Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова посочи, че делта разновидността води до два пъти повече хоспитализации.

Това е вид, който се популяризира по-лесно и бързо, само че би трябвало да имаме поради няколко неща. Факт е, че съгласно едно изследване се оказва, че вирусният товар в дихателните пътища е 1 000 пъти по-висок при болест от делта инфекцията. Още преди болните да са осъзнали, че са заболели, стартират да предават вируса, посочи проф. Христова.

Два пъти и половина по-лесно (50-60% по-бързо) се предава делта разновидността и стартира да измества другите разновидности, предизвести тя. У нас към момента не господства делта разновидността, само че се чака да набере скорост, сподели проф. Христова. Алфа разновидността е преобладаващ, само че до месец-месец и половина делта разновидността ще стартира да господства, акцентира тя.

В момента вирусът се популяризира дифузно, а не клъстерно.

Към момента положението в страната е умерено, имунизираните и преболедувалите също би трябвало да бъдат спокойни. Тези, които не са имунизирани или не са преболедували би трябвало да помислят за своето бъдеще дали желаят да боледуват, или не, добави проф. Христова.

Хремата, в случай че продължава повече от 1-2 дни и протича с температура, е мотив за проучване, с цел да се изключи болестта, само че би трябвало да се вземат ограничения, с цел да не се заразят близките, посъветва тя.

Хронично болните хора, с увреждания на сърдечно-съдовата система и редица други хронични болести остават рискови от заразяване с делта разновидността на инфекцията.

България има задоволително количество ваксини, тъй че на процедура всички, които желаят да се имунизират, може и е добре го създадат, прикани проф. Ива Христова. Всеки би трябвало да осмисли от какво може да се защищити, когато се имунизира, само че това ненапълно е персонален акт.

" Ако бяхме ваксинирали всички хора в цялата планета, алфа разновидността нямаше да мине в друга разновидност ", безапелационна бе проф. Христова.

Тя не знае какъв брой ваксини могат да бъдат бракувани заради приключване периода им на валидност, само че доколкото е осведомена, няма да бъдат бракувани, а продадени или подарени на други страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР