Делото за катастрофата край Своге, която преди три години отне

...
Делото за катастрофата край Своге, която преди три години отне
Коментари Харесай

Съдът отново върна на прокуратурата делото за катастрофата край Своге

Делото за злополуката край Своге, която преди три години лиши живота на 20 души след катурване на рейс, още веднъж бе върнато на прокуратурат, оповестява Нова тв. В обвинителния акт са позволени нарушавания, установи Окръжният съд в София.

Към наказателна отговорност за злополуката е притеглен преди всичко лидерът на рейса Г.Г. В непосредственост до местността „ Янкулови воденици “ имало завой надясно и сложени пътни знаци за неразрешено придвижване със скорост по-висока от 40 км/ч и заплаха от хлъзгане. Мъжът обаче не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от към 53,5 км/ч., написа в обвиняването. Последвали удари с движещите се по същия път товарни коли м. „ Нисан “ и м. „ Ситроен “, смяна на посоката, прекосяване през мантинелата и преобръщане по стръмния склон. Също по този начин рейсът, м. „ МАН “, който превозвал пасажерите, не е минал наложителен механически обзор.

Другите обвинени са изпълнителен шеф в " Трейс ", шеф на асфалтова база, механически началник, строителен инженер и началник на дирекция в Агенция " Пътна инфраструктура ". Разследването открило, че асфалта на платното за придвижване на мястото на случая бил положен при рехабилитацията на пътя по Проект „ България Транзитни пътища V, ЛОТ № 17 “. " Дейностите по него били осъществени по контракт от август 2011 година сред АПИ и съдружие " Т.С " след извършена процедура и осъщественото оценяване за реализатор на плана. Имало е подписан и контракт за възлагане на консултантски услуги сред АПИ и сдружението „ П. 2000 “ ЕООД за реализиране на строителен контрол на обекта ", споделят от прокуратурата.

Експертизи установили, че структурата на асфалтовата настилка в района не съответствала на стандарта по отношение на коефициента на полируемост - единствено 28%, при условие не по-малко от 50%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР