Делото за фалита на Корпоративна търговска банка влезе в съда.

...
Делото за фалита на Корпоративна търговска банка влезе в съда.
Коментари Харесай

Историческото дело за КТБ влезе в съда

Делото за банкрута на Корпоративна комерсиална банка влезе в съда. На подсъдимата пейка застават Цветан Василев и още 17 банкери и финансисти.

Обвинителният акт, дълъг 12 хиляди страници, беше изместен от кабинетите на прокуратурата в Специализирания углавен съд.

Според обвиняването делото е неповторимо, тъй като е влезнало в съда единствено за година и осем месеца. Другото неповторимо е, че мозъкът на пирамидата КТБ е Цветан Василев, а двама подуправители на Българска народна банка са му помагали – те също са подсъдими.

Никога до момента не е имало обвиняване за проведена незаконна група на банкери.

Друг връх – това е най-голямото дело в историята на България като употребена хартия.

Освен за присъединяване в проведена незаконна група, обвинените ще дават отговор пред съда за източване на банката с над 2,7 милиарда лева Свидетелите по делото са общо 400, сред които има някогашни и сегашни политици, синдикалисти, публицисти – един от главните очевидци е Николай Бареков.

Обвинението даде близо 160 страници с исторически информации, таблици и мнения за „ Моделът КТБ” на публицистите. В тях е преразказан дългият обвинителен акт против Цветан Василев и помощниците му, както и двамата някогашни подуправители на Българска народна банка Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Делян Пеевски не е обвинен по делото, макар че по свидетелски показания е бил забъркан в „ Моделът КТБ”. В хода на следствието не са открити данни за закононарушения, осъществени от него.

Има също 24 обособени каузи за политици, които са получавали пари от КТБ.

Николай Бареков, който е измежду очевидците по делото, е показан като най-ярък образец. Вторият – Бисер Лазаров, който по обяснението на прокуратурата е бил дясната ръка на Цветан Василев, също остава единствено очевидец, тъй като не осъзнавал, че прави закононарушение.

Делото е впечатляващо и с това, че обвиняването не е поискало до момента конферентна връзка с Цветан Василев.

Съдът ще реши има ли отговорни, само че това надали ще стане скоро поради размера на делото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР