Делото за атентата на летище Бургас започна по същество в

...
Делото за атентата на летище Бургас започна по същество в
Коментари Харесай

Тръгна делото за атентата в Сарафово

Делото за атентата на летище Бургас стартира всъщност в Специализирания углавен съд /СНС/.

При терористичния акт на 18 юли 2012 година, с изключение на атентаторът-самоубиец, починаха петима израелски жители и българския водач на рейса - Мустафа Кьосов.

Подсъдими задочно са двама ливански жители - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които към този момент пета година се търсят с алена бюлетина на "Интерпол ". Няма прогрес по издирването им, разяснява преди прокурорът по делото.

Днес беше прочетен обвинителният акт и започнаха първите свидетелски разкази, дадени от очевидци на самия атентат - чиновници на локално казино, които са раздавали флаери там, както и от таксиметров водач и представители на летището и на "Гранична полиция ". Всички те описаха персоналните си усещания от гърмежа, като описаха обстановката към гърмежа и по-късно като ужас и суматоха. Никой обаче от тях до този миг не сподели пред съда, че е видял или че си спомня, че е видял, лицата на причинителя на атентата и на неговите помагачи, съобщи БНР.

Същинското начало на мегаделото "Сарафово " идва след година и половина старания да бъдат призовани всички потърпевши и наследниците на починалите в атентата израелски жители. Освен че бяха известени, множеството от тях посредством представляващите ги български и израелски юристи подадоха и цивилен искове на рекордната обща стойност от близо 200 милиона лв..

В края на предходната година правосъдният състав на Специализирания углавен съд съумя да организира и сполучливо разпоредително съвещание, на което страните се съгласиха, че в обвинителния акт не са позволени процесуални нарушавания и делото към този момент може да стартира всъщност.

Днес стана ясно, че до 18 юли 2012 година ограниченията за сигурност на летище Сарафово и достъпът до него са били извънредно демократични - нещо, което се е трансформирало внезапно след атентата.

Разпитите не престават.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР