Делото срещу двама лекари, признати за виновни, че по немарливост

...
Делото срещу двама лекари, признати за виновни, че по немарливост
Коментари Харесай

Делото за смърт на родилка и бебе в Габрово влиза за втори път в Апелативния съд

Делото против двама лекари, приети за отговорни, че по небрежност са аргументи гибелта на родилка и бебето й в Габрово, потегля в понеделник в Апелатвиян съд в Търново. Случаят, който потресе България, е от септември 2013 година

През януари т.г. Окръжният съд в Габрово даде условни присъди от 3 години с 5-годишен изпитателет период на ексначалника на АГ отделението в габровската болница доктор Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането, доктор Севдалина Колева. Те са лишени от права за три години.

Двамата акушергинеколози са приети за отговорни, че през септември 2013 година, заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха - практикуване на лекарска специалност, нарушили Правила за добра здравна процедура, а подсъдимата Колева нарушила и разпореждания от Правилника за устройство, активност и вътрешен ред на АГ поделение в МБАЛ " Д-р Тота Венкова ", и с дейностите си, при без значение съпричиняване, по несъобразителност предизвикали гибелта на новороденото бебе Александър и на майката на детето Десислава Манолова, умряла по-късно в болница в Плевен.

На 26 септември 2013 година в неонатологията в Габрово издъхна новороденият наследник на Десислава, след дълбока аспирация на околоплодни води и неизвършено секцио. Майката разви сепсис от гибелен стафилокок и бе преместена в тежко положение в болничното заведение в Плевен, където умря на 4 октомври.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е формирано на съображение въззивен митинг от Окръжна прокуратура – Габрово и въззивни тъжби от двамата подсъдими и от частните обвинители.

Процесът потегля за повторно в Апелативния съд. През 2016 година габровският областен съд даде 5-годишна ефикасна присъда на доктор Ангелов и 3 години условно за доктор Колева. Подсъдимите апелираха пред апелативния съд, който ги анулира и върна делото на прокуратурата. Така то се гледа за повторно в Габрово и 6 години след нещастието още веднъж е в Апелативния съд. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР