Делото на Европейската прокуратура срещу бившия служител на Държавен фонд

...
Делото на Европейската прокуратура срещу бившия служител на Държавен фонд
Коментари Харесай

Първата присъда по дело на Европрокуратурата за България е условна - Темида

Делото на Европейската прокуратура против някогашния чиновник на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) Траян Делиагов (36 г.) приключи с условна присъда. Тя е за пожелан и получен рушвет от 5000 лева и е първата неоправдателна присъда за България. А делото завърши за рекордните 6 месеца.

В края на юли - дни преди да бъде закрит, Специализираният углавен съд присъди на Делиагов 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период. Присъдата става известна едвам в този момент, тя не е дефинитивна и може да се апелира пред Софийския апелативен съд. 

Служителят на ДФЗ бе задържан през есента на 2021 година Той бе арестуван на бензиностанция в София, директно след приемане на белязаните 5000 лева

Разследването откри, че специалистът е изискал и получил парите от земеделския производител Илия Гънгов от Пловдив, който кандидатствал по Програмата за развиване на селските региони, ръководена от ДФЗ.

Земеделецът трябвало да получи дотации по програмата през декември 2020 година, само че те не пристигнали. В началото на 2021 година решил да потърси помощ и негов другар му дал името и телефона на служителя от ДФЗ. Двамата се срещнали и Делиагов обяснил, че знае за какво закъсняват заплащанията и в случай че предприемачът желае да ги вземе, би трябвало да му се отплати с 5000 лева. 

Парите били дадени и земеделецът получил към 600 000 лева от програмата. Но с това проблемите му не завършили. Последвало ново искане за 5000 лева, с цел да не ревизират дотациите му или плановете му за кандидатстване. Гънгов обаче решил да подаде сигнал против специалиста, вследствие на който Делиагов бил арестуван.

Съдът обаче го призна за отговорен само за поисканите 5000 лева, с които е заловен на бензиностанцията през септември м.г.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР