Делото между актьорите Джони Деп и Амбър Хърд приключи. Съдебните

...
Делото между актьорите Джони Деп и Амбър Хърд приключи. Съдебните
Коментари Харесай

Джони Деп приключи Амбър Хърд. Да се готви #MeToo

Делото сред актьорите Джони Деп и Амбър Хърд завърши. Съдебните заседатели взеха решение в интерес на Деп – той е бил оклеветен от Хърд в материал за „ Вашингтон пост “ от 2018 година, където даже не се загатва името му.

Актьорът би трябвало да получи 15 млн. $ от някогашната си брачна половинка.

В същото време Хърд също завоюва в едно обвиняванията си. Актрисата заведе срещуположен иск за очерняне по време на самото дело, визирайки изявления на юристите на Деп по неин адрес. Тя би трябвало да получи 2 млн. $ за това.

Макар да наподобява като край, делото Деп – Хърд слага доста въпроси, на които занапред ще би трябвало да си отговорим. Влиянието на правосъдния развой е невиждано, изключително след появяването на придвижването #MeToo.

Още тогава се появиха гласове на критици, които обявиха, че част от дамите, които признаха за полови похищения против тях, в действителност лъжат за прекарванията си за персонална полза.

Сега обаче тези гласове се ускориха още повече, тъй като сходни усещания бяха затвърдени за първи път от правосъден състав. В този смисъл делото има доста по-важно измерение и завещание.

Да приказваме всъщност

За какво в действителност беше делото на Джони Деп против Амбър Хърд? Според световноизвестният артист някогашната му брачна половинка на процедура е поставила завършек на кариерата му с материал във „ Вашингтон пост “.

В същото време Хърд на никое място не загатва поименно Деп. В материала тя се разказва като „ обществена фигура, която съставлява домашното принуждение “.



Пораженията за Амбър Хърд са дълготрайни - съгласно доста интернационалните коментатори с нейната кариера е свършено

При произнасянето на решението на съда изказванията от материала бяха прочитани едно по едно и с авансово готови въпроси към тях, журито споделяше какво е решението му.

Деп завоюва за всички упоменати пасажи, като журито реши, че Хърд е работила с „ изключителна завист “, като по този метод го е оклеветила.

И тук това е значимото – делото всъщност не се води за това дали е имало или не домашно принуждение в фамилията на Деп и Хърд. Разклащането на доверието в показанията на Хърд идва значително от всеобщата акция против нея и всичко, което съставлява.

Не най-хубавият образец за #MeToo придвижването

От самото начало Амбър Хърд е подложена на безкрайни рецензии и мнения от всички – публицисти, публични лица, интернет, фенове на Джони Деп, само че и от поддръжници на придвижването #MeToo.

Други жертви на домашно принуждение я разказват като „ несъответствуващ очевидец “, тъй като по време на самото дело стана ясно, че Хърд е отвръщала на хипотетичното принуждение още веднъж с принуждение и обиди.

Семейният психолог на Хърд и Деп свидетелства, че двойката е била в „ кръг от принуждение “. „ В един миг тя усещаше потребността след всеки случай на пренебрежение да стартира скандал “, споделя психологът от скамейката в съда.

Записите на техни диалози също не помогнаха. В доста от случаите, въпреки да се чува, че Джони Деп също се държи зле, псува и наскърбява брачната половинка си, Хърд не остава безучастна.

Докато с предходни случаи на #MeToo сме привикнали да виждаме дамата в ролята на пострадал, то тук обстановката е много по-сложна.

Решавайки в интерес на Джони Деп, журито официализира тези терзания и обвинявания, трансформирайки Амбър Хърд в противоположното на „ положителния образец “ от предходни каузи за тормоз и принуждение.

Кой кого оклевети?

Делото, присъдата и последствията в действителност не са в услуга на никого – нито на Джони Деп, нито на Амбър Хърд.

Деп, въпреки да е любим на публиката, постоянно ще остане в сянката на едно „ дали? “. Дали е допустимо в действителност да е посягал физически на брачната половинка си? Дали я е насилвал полово? Няма по какъв начин да знаем и след 100 други такива каузи. Духът един път излязъл от бутилката не може да бъде върнат назад.

Т.нар. „ cancel просвета “ в никакъв случай няма да разреши тези каузи да бъдат забравени.

Пораженията са Амбър Хърд също са дълготрайни. Много интернационалните коментатори споделят, че с нейната кариера е свършено.

Интернет пространството наподобява обединено в желанието си да я подиграва и унижава по всевъзможни способи. Жертви на принуждение се вричат във честност, само че и заобикалят да се асоциират с нея.

Самите представители на #MeToo придвижването в изказването си след края на делото не посмяха да поддържат Амбър Хърд. „ Подкрепяме всички жертви на принуждение “, написаха те.

Негативното въздействие на цялото дело и върху двете страни ще продължи да въздейства на работата им, на кариерата им, на персоналния им живот. Джони Деп постоянно ще бъде подозиран за женомразец и принудител, а Амбър Хърд – за златотърсачка.

Краят на #MeToo?

Едно е ясно – още веднъж се надигнаха гласовете, че придвижването #MeToo би трябвало да спре да съществува. За първи път критиците получиха физически облик на поддръжка и то не какъв да е, а в лицето на Джони Деп – обаятелен, знаменит артист, който – най-малко видимо – наподобява също е жертва на тормоз.

Това слага мъжете в подтекста на домашното принуждение за първи път. До това дело не се смяташе, че мъж може да пострада при взаимоотношенията си с жена.

Но шестте седмици показания на процедура споделят противоположното. И мъжете, също толкоз колкото дамите, могат да бъдат жертва на тормоз. Това има капацитета да срине доверието в #MeToo придвижването и разказите на потърпевши дами, само че в това време може да го реформира по този начин, че да стане по-отворено към нюансите на човешките взаимоотношения, отвън физическото и психическото принуждение единствено на дами.

Защото в действителност кой е пострадал в обстановка с двама насилници? Предстои да разберем.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР