Делегация на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, заедно

...
Делегация на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, заедно
Коментари Харесай

Три институции на ЕС ще проверят в България сигнали за корупция с еврофондовете

Делегация на комисията на Европейския парламент по бюджетен надзор, дружно с представители на Европейската комисия и Европейската счете палата ще посетят България сред 11 и 13 април, с цел да проучат обстоятелства по отношение на обвиняванията в корупция и злоупотреби с обществени средства в България с евентуално отражение върху финансовите ползи на Европейски Съюз. Това заяви пресслужбата на Европейския парламент.

Работната стратегия на евродепуатите включва срещи с разнообразни организации на гражданското общество, публицисти, както и с висши държавни и държавни чиновници, които са директно или индиректно свързани с администрирането и ръководството на европейските фондове в България.

Срещи ще бъдат извършени с министерствата на финансите, на вътрешните работи и на земеделието. Евродепутати ще беседват още с прокуратурата, Народното събрание, изпълнителната организация, отговаряща за одита на средствата от Европейски Съюз, Сметната палата, ИСУН 2020 и Националното съдружие на общините, се споделя в известието.

Обект на инспекцията ще са нашумялата спекулация с къщите за посетители по селската стратегия, както и инфраструктурните планове, където са най-големите нередности, разяснява българският евродепутат Цветелина Пенкова(БСП), която е в състава на европейската делегация, пред

" Трябва да бъде потърсена отговорност за злоупотребите - от тези, които са направили нарушаванията, и от тези, които са имали контролни функционалности, а са си затворили очите. Оттук нататък се надяваме това да не се повтаря, тъй като ние вършим инспекция за неща, които са се случили в миналите 10 години, а не което се случва сега. Сегашните ръководещи не може да носят отговорност за неща, които са се случили в предишното, само че те могат да носят отговорност за възстановяване на дадени процедури и контролни функционалности ", разяснява Цветелина Пенкова пред изданието.

Тя добавя, че би трябвало да си зададем въпроси за работата на българската прокуратура и по какъв начин се ревизират сигналите за нередности и закононарушения.

Освен социалистката Пенков в състава на делегацията са включени още евродепутатите Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), София ин'т Велд ( " Обнови Европа ", Нидерландия), Виола декор Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия),Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като съпътстващ член.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР