Дежурният номер на премиера Бойко Борисов да си измива ръцете

...
Дежурният номер на премиера Бойко Борисов да си измива ръцете
Коментари Харесай

В кабинетите на Борисов не виреят експерти

Дежурният номер на премиера Бойко Борисов да си измива ръцете с някой министър поради забатачен проблем или гръмнал скандал очевидно към този момент не минава. Видяхме го с подадената и оттеглена оставка на енергийния министър Теменужка Петкова поради съмнителната договорка с ЧЕЗ на Гинка Върбакова. Зад Петкова застанаха съдружните сътрудници на ГЕРБ от "Обединени патриоти ", пък и за обществото беше ясно, че тя е "бушон " на Борисов за замазване на ситуацията и усмиряване на страстите.

Никой не се съмнява, че точно Борисов е притиснал обществения министър Бисер Петков да си подаде оставката, която в началото беше стремително призната. Така министър председателят се надяваше да тушира създалото се напрежение към майките на деца с увреждания, чиито палатков лагер пред Народното събрание загрозява европредседателството Му и притегля любознанието на европейските служители, намиращи се в страната ни. На всичко от горната страна митингът на тези родители се разрасна `- в Бургас, Варна и други градове също облякоха черни фланелки с надпис "Системата ни убива " и пуснаха черни балони в небето.

Само че номерът не мина! Самите майки на деца с увреждания и синдикатите скочиха мощно в отбрана на министъра. "Бисер Петков е единственият обществен министър, който прояви към нас човечност ", обявиха дамите, борещи се за заслужен живот на техните деца. Те недоумяваха за какво откакто Законът за персоналната помощ е подготвен и Бисер Петков е заречен, че ще бъде импортиран в Народното събрание другата седмица, внезапно министърът си е тръгнал. Според тях с оставката на Петков проблемите на хората с увреждания не се вземат решение, а се задълбочават.

Ласкаво се изрекоха за Бисер Петков и водачите на КНСБ и КТ "Подкрепа " Пламен Димитров и Димитър Манолов, както и отрасловият му вицепремиер Валери Симеонов: "отговорен, извънредно диалогичен, уравновесен, съзнателен човек, добър експерт, рядко учтив и образован човек за нашите времена ". Те припомнят, че той дълги години е бил шеф на Национален осигурителен институт и е доста добре осведомен с проблемите и на майките, и на децата, и на пенсионерите, и на безработните, и на социалнослабите.

"Къде е заровено кучето " в прав текст уточни Ваня Григорова, член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, като представител на КТ "Подкрепа ". "Причината е, че законът, който те (майките на деца с увреждания) желаят да бъде признат, е обвързван с разноски - 300 млн. лв. ". И най-вероятно те се свидят на финансовото министерство. Според синдикалния специалист изрично би трябвало да има дълбоки промени в държавната политика, с цел да може Законът за персоналната помощ да влезе в действие. По думите й Петков може да напише положителни поднормативни актове, само че против тях би трябвало да стоят пари.

"Ако няма опцията това да се случи чисто финансово, той (социалният министър) просто няма по какъв начин да извърши такива обещания. Само да напомня, че битката против подправените "инвалидни пенсии " се води единствено и само поради това да могат да се спестят средства и да се усили минималната пенсия, с цел да вземем от едни нуждаещи се и да дадем на други нуждаещи се, т.е. да запазим цялостната рамка. Ако продължаваме с този метод, господин Петков няма по какъв начин да извърши обещанията, които е дал ", обясни Григорова.

Значи, нищо ново в третото държавно управление на Бойко Борисов. За да се създадат действителни промени в даден бранш, са нужни пари. Но министър председателят не желае да прави промени, а единствено да запушва дупки и тези същите пари да изтичат в пясъците. Но пък страната няма да се друса, няма да има наранени и недоволни, на които да се изяснява за какво промяната е нужна и да бъдат убеждавани да я одобряват. "Стабилността " на властта Му се пази най-лесно точно по този начин - парите, с които може да се създадат промени, се дават на пожар на разнообразни сектори и цивилен групи, с цел да се потуши краткотрайно напрежението.

Но проблемите не се вземат решение дълготрайно с под паника дейности, те единствено се задълбочават. И тогава експертът, който се е хванал на приказките на Борисов, че ще му се даде опция да направи промяна, щом има хрумвания и идея, си хвърля оставката и си потегля.

Именно по тази причина си потегли през 2012-а от първия кабинет на Борисов здравният министър Стефан Константинов . В претекстовете за оставката си той посочи неналичието на поддръжка за работата му като министър от страна на ръководещата партия и възпрепятстване на промените, които биха довели до възстановяване на опазването на здравето. Публична загадка беше, че главната пречка пред положителните планове на доктор Константинов беше финансовият министър Симеон Дянков. Затова в този момент не би трябвало да се чудим, че шест години по-късно опазването на здравето е в пагубно положение и към този момент има цели области без съответно здравно обслужване.

През 2015 година - при второто държавно управление на Борисов, оставка хвърли експертът Веселин Вучков , който също беше повярвал, че ще му разрешат да реформира Министерство на вътрешните работи и да смени несъответствуващите фрагменти с готови хора за съответните постове. Ставаше дума за основни постове - на основния секретар на вътрешното ведомство и на шефа на ДАНС. Така стана ясно, че Бойко Борисов не желае да пипа нищо и никого в обичаното му ведомство. Затова от този момент за ръководители на Министерство на вътрешните работи поставя хора, които хал хабер си нямат от характерната му работа, с цел да може министър председателят на ръчно ръководство персонално да дърпа конците. И Румяна Бъчварова, и сегашният министър Валентин Радев просто сядат на столчето, с цел да не стои празно в заседателната зала на Министерския съвет.

Първият обществен министър, който напусна поста си през 2016-а, беше Ивайло Калфин . Като представител на АБВ във втория кабинет на Борисов той беше и вицепремиер. Освен заради политически разлики сред неговата партия и ГЕРБ Калфин се отдръпна и поради създаваните му компликации в работата за повишение приходите на хората.

Миналата година по неразбираеми аргументи от третото държавно управление на Борисов си потегли различен здравен министър - проф. Николай Петров , също приет експерт в лекарското съсловие и добре осведомен с проблемите в системата, която трябваше да ръководи.

Друг министър на опазването на здравето - Божидар Нанев , стана курбан още през 2010 година поради скандал със закупени ваксини. Последвалите инспекции от прокуратурата демонстрираха, че престъпления няма, само че явно беше обиден нечий огромен интерес.

Здравеопазването е един от камъните, които тежат на врата на Бойко Борисов. Но вместо секторът да се реформира - колкото и мъчително да е това, министър председателят избира да стовари виновността за всички неудачи и затъване върху съответния министър. Той да изгори като "бушон ", а властта да си завоюва още малко политическо време.

Хората на България и обществената сфера в никакъв случай не са били приоритет на Бойко Борисов и ГЕРБ. Точно противоположното - бедните, пенсионерите, хората с увреждания, хронично или тежко болните се възприемат като тежест за бюджета. Според оперираните от обществена сензитивност управници през последните десетина години тези български жители "изяждат " парите за автомагистралите и за другите благини, които министър председателят би могъл да ни построи посредством осъществяване на публични поръчки, несъмнено.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР