Деглобализацията във веригите за доставки породи остър недостиг на чипове(снимка:

...
Деглобализацията във веригите за доставки породи остър недостиг на чипове(снимка:
Коментари Харесай

Електрониката поскъпва по целия свят, не достигат чипове


Деглобализацията във веригите за доставки породи изострен дефицит на чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният дефицит на полупроводници към този момент засегна разнообразни промишлености, в това число автомобилната. Сега дефицитът се отрази и на сегменти от потребителската електроника като лични компютри, смарт телефони и даже домашен уреди, което увеличи цените им на всички места по света.

Продуктите в изброените сегменти търпят корекции на цените от началото на 2021 година, отбелязва. Средните цени на преносимите компютри в Китай, да вземем за пример, са се повишили с 6,1% през първото тримесечие на годината, спрямо предходното.

Очаква се компютърната промишленост да регистрира нарастване на цените през цялата година, разяснява обстановката Лиу Джун, президент на Lenovo-Китай, по време на финансов брифинг.

„ Пазарът продължава да се бори с компликации, в това число дефицит на съставни елементи и логистични проблеми, всеки от които е съдействал за по-високи междинни продажни цени ”, споделя Джитеш Убрани, анализатор от IDC.
още по тематиката
По неговите думи, цените на някои модели преносими компютри, като линията Huawei MateBook, са се повишили с към 50-100 $. Повишени са и цените на преносимите компютри Acer, Asus и Lenovo.

Над 30 компании за полупроводниковата промишленост са повишили цените с 10-30% през второто тримесечие.

Засегнат е и секторът на смарт телефоните. Според представител на Realme, има изострен дефицит на чипове от висок клас, а цените на паметта и съставените елементи са скочили с към 10%.

В резултат на деглобализацията във веригите за доставки, ще са нужни най-малко 1 трилион $ вложения в международен мащаб за възобновяване на промишлеността, което би довело до 35-процентно повишаване на цените на полупроводниците, разясняват от Huawei.

Продължаващият дефицит на полупроводници затруднява способността на доставчиците да попълнят складовите си ресурси и да извършват поръчки на клиенти. Но макар недостига, световните доходи от полупроводниковата промишленост се усилиха до 464 милиарда $ през предходната година, бележейки растеж от 5%, по данни на IDC.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР