Дефицитът на сектор Държавно управление на годишна основа се допуска

...
Дефицитът на сектор Държавно управление на годишна основа се допуска
Коментари Харесай

Правителството има право да дава още повече пари срещу пандемията

Дефицитът на бранш " Държавно ръководство " на годишна основа се позволява да надвишава 3 на 100 от брутния вътрешен артикул /БВП/ при изключителни условия, реши Народното събрание с приемането на второ четене на промени в Закона за обществените финанси.

Съгласно закона, изключително събитие е извънредно събитие отвън контрола на Министерския съвет, което има съществено влияние върху финансовата позиция на бранш " Държавно ръководство ".

Парламентът даде опция на Министерския съвет да утвърждава спомагателни разноски и прехвърляния за бюджетите на първостепенните разпоредители, в това число по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за сметка на икономии на разноски и/или прехвърляния по бюджетите на други първостепенни разпоредители по държавния бюджет за финансиране на действия, свързани с предварителна защита на разпространяването на COVID-19, лекуването на инфектираните или ограничение на следствията от пандемията.

Отхвърлени бяха предложенията на " Българска социалистическа партия за България " в Закона за обществените финанси. От левицата желаеха да отпадне опцията Министерски съвет да разпределя с разпореждане средства към българските общини, защото единственият аршин до момента бил " наши и ваши общини ", както и да се запише, че първо се гласоподават бюджетите на обособените министерства, а по-късно - рамката на държавния бюджет.

Димитър Данчев / " Българска социалистическа партия за България " / уточни, че от юни до септември с постановления на Министерски съвет под формата на изключителни разноски страната е изхарчила над 2 милиарда лв. най-вече по схемата " от прозореца на джипа на премиера ". По думите му, близо 900 млн. лв. от тях са били дадени за ремонт и строителство на пътища. Какво изключително има в тази обстановка, попита Данчев и прикани да се върнем към оня ред в парламентарната република, в който решенията се взимат от Народното събрание.

По мотив на вашите терзания, че се раздават средства на общини по субективни усмотрения, през 2018 година Народното събрание разпореди одит за сходство на разноските, раздадени с спомагателни прехвърляния с постановления на Министерски съвет, и този одит не откри престъпления, отговори Мария Илиева от ГЕРБ. Нещо повече, уточни тя, в одита е казано, че има ред, по който се дефинира спомагателното преразпределение на средства, и 40 общини не са получили пари, не тъй като са наши или ваши, а тъй като не дават отговор на критериите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР