Дефилетата на сурвакари, кукери, бабугери и джамалари на XXIX Международен

...
Дефилетата на сурвакари, кукери, бабугери и джамалари на XXIX Международен
Коментари Харесай

Дефиле на сурвакари, кукери, бабугери и джамалари в Перник

Дефилетата на сурвакари, кукери, бабугери и джамалари на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва “ ще се проведат в три дни.

Над 10 000 участници от 158 маскарадни групи ще дефилират на 27, 28 и 29 януари 2023 година /петък, събота и неделя/, от 10:00 ч. на площад „ Кракра “. В Перник ще могат да бъдат видени носители на традицията от всички райони на страната. 10 са маскарадните групи, които идват за пръв път на фестивала. Сред тях са кукерска група ”Песяци ”-село Широка лъка, Кукерска тайфа „ Гребенци “ с. Калипетрово, Кукерска група „ Каракуши “ гр. Алфатар, Група „ Бабугери “ с. Коларово, Детска сурвакарска група „ Преличотине “ град Трън и други.

Силно ще бъде наличието на задграничните маскарадни групи. Пред перничани и гостите на града ще се показват 15 групи от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия. Всички те ще покажат неповторимите си костюми и обичаите си освен на площада, само че и на втората сцена пред Двореца на културата. След няколкогодишно спиране на фестивала се завръщат и дондолашите от Чавле, Хърватия. Със страховитите си маски те също са измежду любимците на публиката. Чаровниците от карнавала в гр. Струмица, Северна Македония и Лесковачкия карнавал още веднъж ще изненадат всички с костюмите си, които на всеки фестивал в Перник са все по-пищни и разнообразни. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР