Дебютантката на олимпийски игри Евелина Николова се класира за 1/2-финалите

...
Дебютантката на олимпийски игри Евелина Николова се класира за 1/2-финалите
Коментари Харесай

Женската ни борба има още една 1/2-финалистка в Токио 2020

Дебютантката на олимпийски игри Евелина Николова се класира за 1/2-финалите в кат. до 57 кг на шампионата по битка при дамите в Токио 2020. 28-годишната състезателка от Петрич реализира една спокойна и една трагична победа в първите си две битки и в ранния следобяд ще се бори за място във финала в японската столица.

На 1/8-финалите рано тази заран Ева започва с триумф с 3:0 т. против Йовита Мария Вжесин. Полякинята си разреши груба игра първоначално, за което получи джука забележка, след което пък ѝ бяха начислени 30 сек. поради бездейност и нейна несполучлива офанзива донесе първата точка за българката. После Николова направи сполучлив захват за още 2 точки и до края показва чудесна отбрана.

Следващата ѝ съперничка беше молдовката Анастасия Ничита, която беше единствено на 10 сек. от победа в 1/4-финала. Евелина изостана рано с 0:3 т. след сполучлива акция на съперничката, комбинирана с несполучливо обжалване от страна на треньорския щаб. През втората част нашата националка взе 2 точки, само че изглеждаше, че към този момент няма време за поврат. Все отново няколко секунди преди финалния сигнал Николов съумя да повали Ничита на тепиха за 4 точки и избухна в сълзи от наслада.

" Всичко протече по проект, по този начин го чакахме. Е, може би не чак толкоз трагично, само че чаках през втората част да я натиснем и да спечелим срещата. Животът продължава, следобяд има полуфинал, той ще покаже до каква степен може да стигнем ", разяснява треньорът на женския народен тим Петър Касабов пред Българска национална телевизия.

В спор за място на финала Евелина Николова ще се изправи против Ирина Курачкина (Блрс), която отстрани поредно Аншу Аншу (Инд) с 8:2 т. и Валерия Коблова (РОК) с 6:3. Победителката от тази битка ще се бори на следващия ден за олимпийското злато, а изгубилата ще чака съперничка от репешажите за бронза.

Надежда да се включи в спомагателните пресявки за медалите таи другият ни герой, който през днешния ден излезе на тепиха в Токио - Георги Вангелов . Представителят ни в кат. до 57 кг при свободняците завоюва безапелационно 1/8-финалната среща с алжиреца Абделак Хербаш с 11:0, само че по-късно загуби също с механически туш на 1/4-финалите против индиеца Кумар Рави - 4:14. Сега азиатецът би трябвало да се класира за финала, с цел да изтегли българина в репешажите за бронзовия орден. На 1/2-финалите по обед Рави ще срещне Нурислам Санайев (Каз).

" За Георги не мога да разясня - съобщи Касабов, който беше край тепиха като помощник. - Там си има старши треньор, който би трябвало да проучва. Аз ще се въздържа. Знам единствено, че той работеше доста добре и се усещаше доста добре. Аз не мога да обясня. Нека Валентин Ангелов си каже. "

Днес следобяд Петър Касабов ще изведе на тепиха Тайбе Юсеин , която ще се бори за бронзов орден в кат. до 62 кг. Българката, която през вчерашния ден загуби на 1/2-финалите против Юкако Каваи (Яп), ще спори с Любов Овчарова (РОК). Схватката за медала би трябвало да стартира към 15:00 ч. наше време.

" За Тайбе всичко е допустимо. Ние дерзаем, мечтаем, трудим се и опитваме ", сбит бе старши треньорът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР